Cum a evoluat până acum pandemia de COVID-19 în raionul Ungheni
De la începutul pandemiei și până în data de 17 iulie 2022, în raionul Ungheni s-au înregistrat 7732 de cazuri de COVID-19. Dacă e să vorbim pe ani, atunci în 2020 au fost înregistrate 1812 cazuri și 69 de decese, iar în 2021 au fost înregistrate 3723 de cazuri și 137 de decese. De la începutul acestui an, sunt 2197 de cazuri de îmbolnăvire și 18 morți.
Specialiștii în sănătate publică susțin că scăderea numărului de decese se datorează vaccinării populației împotriva infecției COVID-19. „În cazul în care o persoană imunizată împotriva COVID-19 se infectează, face o formă mai ușoară. Grație vaccinului, mortalitatea s-a redus de cinci ori”, a subliniat Sergiu Talmaci, medic epidemiolog la Direcția Centrul de Sănătate Publică Ungheni.
Potrivit lui, în luna ianuarie a acestui an, a fost înregistrat cel mai mare număr de bolnavi – 1268. În februarie, numărul acestora s-a micșorat considerabil, înregistrându-se 677 de cazuri. O scădere semnificativă a numărului de infectați a continuat și în următoarele luni. În martie, au fost luați în evidență doar 64 de bolnavi, în aprilie – 47, în luna mai – 25, iar în iunie – doar 21 de persoane infectate cu noul coronavirus. „În ultima săptămână din iunie, nu a fost înregistrat niciun caz de COVID-19, iar brusc, din luna iulie, numărul de cazuri a început să crească simțitor. În prima săptămână din această lună am avut în raion 35 de bolnavi”, a mai adăugat Sergiu Talmaci.
Situația a devenit din nou îngrijorătoare în a doua săptămână a lunii iulie, când virusul a început să se răspândească rapid, fiind începutul unui nou val al îmbolnăvirilor. Astfel, în perioada 11-17 iulie, numărul de cazuri a crescut din nou, fiind testate pozitiv 60 de persoane.
Din această cauză, autoritățile au decis să ia unele măsuri pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus. Conform hotărârii Comisiei raionale extraordinare de sănătate publică din 20 iulie, purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie în instituțiile medicale publice și cele private din raionul Ungheni. Obligativitatea se referă atât la angajați, cât și la pacienți. Totodată, respectarea distanței sociale în spațiile închise, evitarea aglomerației și, nu în ultimul rând, igiena mâinilor rămân, la fel, valabile. „Nerespectarea măsurilor obligatorii de sănătate publică expusă în prezenta hotărâre constituie un pericol pentru sănătatea publică și servește drept temei pentru aplicarea măsurilor de răspundere contravențională a persoanelor fizice, dar și juridice”, a subliniat vicepreședinta raionului, Tatiana Lazăr, care ne-a îndemnat să prevenim împreună răspândirea infecției COVID-19.
Tatiana Tesliuc
Lasă un răspuns