Aproximativ 600 de șoferi au fost amendați pentru transportul ilicit de persoane
Campania de prevenire și combatere a transportului ilicit de pasageri și mărfuri în trafic național și internațional, a ajuns la final. Aceasta s-a desfășurat pe parcursul a două luni, în perioada 3 mai – 30 iunie, scrie anta.gov.md.
Agenția Națională Transport Auto (ANTA) împreună cu organele abilitate au desfășurat mai multe acțiuni pentru combaterea traficului ilicit de mărfuri și persoane.
În prima etapă a Campaniei au fost realizate acțiuni de informare a cetățenilor, conducătorilor auto și operatorilor de transport. Peste două mii de participanți la trafic au fost informați despre toate condițiile de respectare a legii, pentru a evita riscurile, sancțiunile și consecințele suportate în urma practicării activităților de transport ilegal.
Cea de-a doua etapă a avut drept scop desfășurarea acțiunilor de monitorizare și control al operațiunilor de transport la punctele de traversare a frontierei de stat, precum Cahul-Oancea, Giurgiulești-Galați, Leușeni-Albița, Sculeni-Sculeni și Costești-Stînca. La fel, au fost efectuate mai multe operațiuni de supraveghere și control în municipiile Chișinău, Ungheni, Bălți, Comrat, precum și în raioanele țării şi UTA Găgăuzia.
„Pe parcursul Campaniei au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru: efectuarea transportului ilicit de persoane în trafic național și internațional cu vehicule rutiere cu mai puțin de 9 locuri pe scaune și, respectiv cu mai mult de 9 locuri pe scaune; efectuarea transportului rutier de mărfuri, fără a fi înregistrați în condițiile Codului transporturilor rutiere; efectuarea transportului rutier de persoane în regim de taxi pe trasee fixe, prestabilite de taximetrist, care depășesc localitatea unde este înregistrată întreprinderea; amplasarea în interiorul sau pe caroseria unui vehicul rutier, neautorizat pentru transportul rutier, a însemnelor, înscrisurilor, dotărilor și accesoriilor specifice vehiculelor rutiere care efectuează transport rutier în regim de taxi”, indică ANTA.
Totodată, la 51 conducători auto le-au fost reținute plăcuțele cu numărul de înmatriculare şi certificatul de înmatriculare, pe un termen de 6 luni, iar altor 156 conducători auto – pînă la achitarea amenzii. În urma documentării activității ilicite, în total au fost întocmite 583 de procese-verbale cu privire la contravenție. „Prin modificările la Codul transporturilor rutiere, MIDR introduce sancțiuni mai dure pentru combaterea transportului ilicit de mărfuri și pasageri. Acestea vor îmbunătăți, totodată, și modul de documentare, care va fi unul modern și adaptat la noile tendințe digitale”, conform sursei citate.
Campania de prevenire și combatere a transportului ilicit de pasageri și mărfuri în trafic național și internațional se înscrie în Programul Transport Modern, care a fost lansat la 16 februarie curent și are drept scop redresarea transportului rutier prin oferirea de servicii de transport sigur, confortabil și accesibil.
Lasă un răspuns