„Bibliotecar pentru o zi” – ziua în care fiecare cititor a avut ocazia să intre în rolul unui bibliotecar
La sfârșit de aprilie, spațiul bibliotecii „George Barițiu” din Ungheni, filiala de carte românească din Brașov, a fost luat cu asalt, la propriu, de câțiva doritori ademeniți de provocarea de a fi bibliotecar pentru o zi, în cadrul campaniei de promovare a bibliotecarilor „Bibliotecar pentru o zi”. Acest lucru s-a întâmplat la data de 21 aprilie.
Tatiana Șoltoianu, director adjunct în cadrul Școlii primare „Spiridon Vangheli”, a preluat rolul de bibliotecar. În acest timp, a desfășurat împreună cu elevii clasei a treia o lecție altfel – „Tainele cărții”, în care a prezentat acestora mai multe tipuri de dicționare. Dar, nu s-a limitat doar la desfășurarea activității, ci și-a asumat rolul de bibliotecar în serios. A căutat fișele cititorilor din clasa a treia, totodată, povestindu-le copiilor din propriile-i amintiri petrecute la bibliotecă. „Observați cum duce evidența bibliotecarul cărțile pe care voi le împrumutați? Bibliotecarul, într-adevăr, are mult de lucru…”, s-a adresat dânsa elevilor.
Iar Jasmina, una dintre eleve și-a ales din multitudinea de cărți, cea pe care vrea să o citească și s-a apropiat de masa de lucru al bibliotecarului. „Noua bibliotecară” a înscris cartea în fișa micii cititoare, lăudând-o pentru numărul impresionant de cărți pe care le-a citit timp de trei ani. Iar pe fișa cărții, a notat data când trebuie restituită, dar și numărul unic al cititorului. Eleva s-a ales și cu carte, și cu o bombonică din coșul pregătit din timp. Apoi, pe rând, copiii s-au apropiat să își înregistreze cărțile pe care le-au luat, fiind încurajați și provocați la discuții de către Tatiana Șoltoianu, care a gustat din meseria de bibliotecar, preț de o oră. „Ce emoții plăcute mă încearcă atunci când înregistrez cartea”, a mai spus dânsa, în timp ce nota data, numărul de inventar și denumirea cărții.
Dar și micii elevi, din cititori, au inversat rolurile și, s-au așezat în scaunul bibliotecarului pentru a-și înscrie în propriile fișe, cărțile pe care le-au ales, fiind ajutați, desigur de către bibliotecarele Domnica Șovgan și Olga Burlacu.
Și Daria, o altă elevă, a rămas impresionată de faptul că, în cadrul campaniei „Bibliotecar pentru o zi”, a avut posibilitatea să observe pașii care se întreprind la deservirea cititorului. „Mi-a plăcut să joc acest rol și, să îmi înscriu în fișă, cartea aleasă de mine”, a afirmat un pic emoționată ea.
În iureșul activității, ușa bibliotecii a fost deschisă de către Dionisie Ternovschi, viceprimarul municipiului Ungheni, care a acceptat provocarea de a fi bibliotecar pentru o zi.
Primul pas pe care l-a făcut edilul, a fost să se înregistreze în registrul de evidență a cititorilor, după care să-și completeze propria fișă a cititorului.
Imediat ce acest pas a fost îndeplinit, a trecut la următoarea etapă, cea de comunicare cu micii cititori. Totodată, s-a implicat activ și în sarcinile pe care le are de realizat un bibliotecar. „O astfel de experiență mă încarcă cu energie. Mi-am dat seama că în spatele rolului de bibliotecar este foarte multă muncă. Iar pe lângă aceasta, trebuie să ai în spate și multe cărți citite, pentru a fi mereu dispus de a oferi recomandări și informații despre anumite subiecte, cărți pe anumite domenii. Este o muncă intelectuală enormă”, a punctat Dionisie Ternovschi.
Domnica Șovgan, de 50 de ani profesează funcția de bibliotecar, dintre care 24 i-a dedicat activității în cadrul acestei biblioteci. Dat fiind faptul că aceasta este amplasată în incinta Școlii primare „Spiridon Vanghelie”, Domnica Șovgan spune că au trecut pragul bibliotecii zeci de generații de elevi, care împrumută cărți și participă la activități. Iar bucuria ei cea mai mare este că, după patru ani de studii, observă istețimea copilului, curiozitatea și setea de informații și carte, dobândite în toți acești ani. „În acest mod, îmi văd aportul adus societății. Socot că în viața mea au trecut mii de cititori pe care i-am îndrumat și i-am urmărit în dezvoltarea lor intelectuală”, a punctat bibliotecara.
„Campania noastră s-a început în data de 18 aprilie, având o durată de numai o săptămână. Am avut printre doritori atât maturi, cât și copii. În prima zi a campaniei, rolul de a fi bibliotecar i-a revenit unei învățătoare împreună cu clasa ei, dar și directoarei Școlii primare „Spiridon Vangheli”. Săptămâna în care s-a desfășurat Campania „Bibliotecar pentru o zi”, am observat că cei care s-au implicat au fost entuziasmați și într-adevăr s-au descurcat cu sarcinile pe care le are de realizat un bibliotecar”, a menționat, la final, Olga Burlacu.
Notă: „Bibliotecar pentru o zi” este o campanie realizată în cadrul Zilei Internaționale a Cărții și a Dreptului de Autor. Aceasta s-a desfășurat în perioada 18 – 22 aprilie în toate bibliotecile din raionul Ungheni.
Lasă un răspuns