Panglica Sfântului Gheorghe și simbolistica de război ”Z”, ar putea fi interzisă în Republica Moldova
Parlamentul Republicii Moldova intenționează să interzică utilizarea în public a simbolisticii de război, fiind vorba atât de litera ”Z” ce simbolizează ”solidaritate” pentru cei care susțin razboiul, cât și de controversata panglică a Sfântului Gheorghe.
Președintele Parlamentului Igor Grosu, a dat de înțeles că în viitorul apropiat am putea avea o lege care ar interzice simbolurile care propagă războiul. Totodată acesta a calificat acțiunea tuturor care utilizează aceste simboluri ca o ”inițiativă expromtă a unor minți fierbinți”.
Atât litera „Z” cât și litera ”V ” au devenit un semn de ”solidaritate” pentru susținătorii războiului din Ucraina. Simbolul, care poate fi văzut pe vehiculele militare rusești din Ucraina, apare acum pe postere și tricouri în Rusia, dar și în desenele copiilor la școală. Litere „Z” au fost, de asemenea, desenate pe casele activiștilor anti-război din Moscova, pentru intimidare. Au fost vizate și sediile ONG-ului Memorial, un pilon al apărării libertăților în Rusia, transmite redacția Les Observateurs a postului francez de televiziune France24.
De asemenea de la începutul războiului în nordul țării s-a înregistrat o creștere a vandalismului în ce privește desenarea literei ”Z” pe mai multe mașini ale refugiaților. Iar un șofer din Bălți singur și-a marcat mașina cu ”Z”.
Ucraina a interzis, panglica Sfântului Gheorghe în 2014, după anexarea de către Rusia a Crimeii și au decis să sărbătorească Ziua Victoriei de 9 mai prin simbolul Macului Roșu. De asemenea, Belarusul și Kazahstanul au anunțat că vor sărbători Ziua Victoriei fără panglica Sfântului Gheorghe.
Notă: Panglica Sfântului Gheorghe (în rusă Георгиевская лента; Gheorghievskaia lenta) reprezintă un element simbolic militar rusesc, constând dintr-o panglică bicoloră negru-oranj. Aceasta este atașată la Ordinul Sfântului Gheorghe, Crucea Sfântului Gheorghe și Medalia Sfântului Gheorghe. În perioada sovietică cele trei distincții au fost interzise de către autoritățile comuniste, întrucât ele ar fi reprezentat țarismul, astfel din 1917 până în 1992.
Editor: Gabriela Boxan
Lasă un răspuns