Ziua Ușilor Deschise la Judecătoria Ungheni, pentru elevii de la Liceul „Vasile Alecsandri”
Elevii de la Liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni, au mers, pe 28 februarie, la Judecătorie. Vizita s-a efectuat în cadrul Zilei Ușilor Deschise, grație proiectului „Cunoaște instanța de judecată din localitatea ta”, implimentat de Asociația Obștească „Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI”, cu sprijinul USAID.
Astfel, aproximativ 25 de elevi, însoțiți de către profesorii de istorie din cadrul liceului, au beneficit de oportunitatea de a vizita sediul Judecătoriei din Ungheni și de afla mai multe detalii despre sistemul judiciar.
La intrarea în Judecătorie i-a întâmpinat judecătorul Dumitru Racoviță. Dânsul le-a vorbit elevilor, pe parcursul a două ore, despre activitatea instanței de judecată și a sistemului judecătoresc. Dar până a purcede la explicarea tuturor acestor aspecte, judecătorul a enumerat și pașii care trebuie respectați de către o persoană care se află într-o instanță de judecată.
Ulterior, elevii au fost conduși în sala de ședință unde se examinează cauze civile. Astfel, Dumitru Racoviță a exemplificat cu lux de amănunte regulile, dar și anumite aspecte ce țin nemijlocit de desfășurarea unui proces de judecată atât civil, cât și penal. De asemenea, a enumerat care este rolul grefierului, dar a ținut să menționeze și despre regulile de comportament într-o sală de ședință. Totodată, judecătorul le-a relatat vizitatorilor și despre facilitățile create în instituție pentru persoanele cu dizabilități și mame cu copii.
A urmat apoi sesiunea de întrebări venite din partea elevilor. După ce au fost epuizate întrebările, judecătorul le-a propus elevilor un Quiz la subiectul „Sistemul de justiție din Moldova”, întrebările fiind selectate conform informațiilor prezentate anterior.
Astfel, cei mai isteți și atenți elevi, care au răspuns corect la întrebările adresate, au primit din partea AO „Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI”, premii și diplome. Participanții, desigur, au efectuat un tur al clădirii.
„Generația tânără este viitorul societății, iar noi trebuie să investim în ei. Pe lângă investiția materială, este necesară și de una morală și educațională. Astfel, tinerii sunt bineveniți în instanța judecătorească și în Judecătoria Ungheni, în special, pentru a fi informați cu modalitatea și specificul de lucru al judecătorului și a instanței”, a menționat Dumitru Racoviță.
Elevii au rămas impresionați de vizita pe care au efectuat-o la Judecătoria Ungheni. „Este o vizită foarte utilă pentru mine, deoarece îmi doresc să devin avocat. Iar datorită faptului că am putut să mă aflu într-o sală de judecată și să mi se ofere mai multe explicații despre instituție, despre cum se desfășoară un proces, mi-a stârnit interes și am acumulat și multe informații interesante”, spune Victor Starciuc.
La rându-i, Olga Pascaru, profesoară de istorie, a vorbit despre importanța cunoașterii de către elevi a activității instituției, familiarizarea acestora despre rolul pe care-l are un judecător, despre drepturile, dar și obligațiile lor ca și cetățeni, dar cel mai important este să vadă în ce condiții se desfășoară un proces de judecată. „Această ocazie de care am beneficiat este destul de importantă și pentru mine, pentru că am aflat diferite informații despre instanța de judecată, procese judiciare dar și alte lucruri despre care noi nu avem de unde să le aflăm”, a menționat eleva Olivia Ciloci.
Amintim că, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a desemnat Judecătoria Ungheni, alături de cea din Bălți în calitate de judecătorii-model pilot în cadrul Proiectului USAID ”Instanțe Judecătorești Model”. Instanțele au fost selectate în urma unui concurs la care au participat șapte instanțe de prim nivel.
Tatiana Tesliuc
Lasă un răspuns