Satul Petrești – în topul localităților din Ungheni cu cea mai mare rată de infectare cu Covid-19. Care e motivul?
Satul Petrești se menține, de ceva timp, în topul localităților în care se înregistrează cel mai mare număr de persoane infectate cu COVID-19.
În perioada 24-30 ianuarie au fost înregistrate 42 de cazuri, iar în perioada 31 ianuarie-6 februarie – 14 cazuri. Deși numărul cazurilor s-au diminuat de la o săptămână la alta, totuși localitatea rămâne în top cu cei mai mulți infectați într-o localitate.
Iar Ludmila Țurcanu, șefa Centrului de Sănătate Petrești, are și o explicație: „Toate persoanele care se adresează la medic cu simptome de răceală sunt testate, de aceea poate și numărul este atât de mare”.
Testarea tuturor pacienți cu simptome de Covid-19
Potrivit ei, se recurge la testarea în masă a pacienților pentru a se asigura că infecția nu va fi transmisă de la o persoană la alta.
„În cazul în care unei persoane suspecte i se va prescrie doar tratament, fără testare, atunci ea poate să fie pozitivă, să meargă la serviciu sau orice alt colectiv și să infecteze zeci de persoane, risc pe care nu putem să ni-l permitem. Odată depistată, persoana este izolată și urmează tratamentul prescris de medicul de familie”, explică doctorița.
În ceea ce privește rata de vaccinare, în satul Petrești aceasta constituie aproximativ 20% din populația eligibilă.
„Comparativ cu alte Centre de Sănătate, la Petrești rata de vaccinare este foarte mică. Spre exemplu, la Centrul de Sănătate Ungheni rata de vaccinare constituie 29,29%, la Centrul de Sănătate Dănuțeni rata este de 29,7%, iar la Pîrlița, rata de vaccinare cu prima doză o constituie 21,39%”, o confirmă Sergiu Talmaci, medic epidemiolog în cadrul Direcției Centrului de Sănătate Publică Ungheni.
De ce unii petreștenii ezită să se vaccineze?
Unul dintre cele mai întemeiate argumente este – neîncrederea în vaccin. „Încă nu m-am vaccinat, deoarece nu am încredere în vaccin. Ce folos mai are să mă vaccinez, dacă și cei vaccinați se infectează. Și atâtea informații despre vaccin și virus circulă prin intermediul rețelelor sociale, care îmi accentuează tot mai mult neîncrederea. Totuși, nu m-am simțit chiar bine atunci când am vrut să intru într-un local și nu mi-au permis, deoarece nu aveam nici certificat și nici test”, spune Ghenadie I., un locuitor al satului.
De aceeași părere este și o tânără mămică, Eudochia Zota, care la fel, invocă faptul că vaccinul antiCovid-19 nu-i inspiră încredere și consideră că nu vede rostul de a-și administra medicamentul, dacă acesta nu o poate proteja ca să nu contracteze virusul.
Urmează apoi impunerea de la locul de muncă sau necesitatea plecării peste hotare. „M-am vaccinat doar pentru că trebuia să plec peste hotare și aveam nevoie de certificat, altfel nu mă mai vaccinam”, afirmă și Elizaveta Barbarii.
Numărul infectaților, în descreștere
În perioada 24-30 ianuarie, în raionul Ungheni au fost înregistrate 563 de cazuri active, cele mai multe fiind înregistrate în orașul Ungheni – 266, după care urmează satul Petrești cu 42 de cazuri. Iar în perioada 31 ianuarie – 6 februarie au fost înregistrate, în total, 358 de cazuri, cele mai multe fiind, iarăși, înregistrate în orașul Ungheni – 171, urmat de Petrești cu 14 cazuri. Explicația că în orașul Ungheni se înregistrează cele mai multe cazuri de Covid-19, în comparație cu alte localități din raion e că aici densitatea populației este mai mare, circulația mai intensă, contactele sociale mai frecvente, afirmă specialiștii în sănătate publică.
De asemenea, Sergiu Talmaci consideră că motivul înregistrării numărului mare de cazuri active de Covid-19 în raionul Ungheni are loc din cauza activizării procesului epidemic prin infecția Covid -19, prin răspândirea comunitară a virusului, atunci când oamenii contactează între ei și nu respectă cerințele impuse.
„În primul rând, nu toată lumea e vaccinată, în al doilea rând, nu toată lumea poartă mască, nu se respectă distanța socială – aceștia fiind principalii factori de infectare și cauza numărului mare de persoane infectate”, a subliniat epidemiologul.
Potrivit informației oferite de DCSP, în raionul Ungheni, până la 1 februarie, cu prima doză de vaccin antiCovid-19 erau imunizate 24 mii 859 persoane (ceea ce înseamnă 26,68% din populația eligibilă), iar cu cea de-a doua doză s-au imunizat 15 mii 766 persoane. Cu doza booster s-au imunizat 3.653 persoane.
UNGHENI | Tatiana Tesliuc
Lasă un răspuns