La Călărași se va mai înălța o mănăstire
Raionul Călărași este renumit prin cele patru mănăstiri, aranjate în formă de cruce, în localitățile Frumoasa, Răciula, Hîrjauca și Hîrbovăț.
În scurt timp însă, pe plaiurile călărășene va mai apărea o mănăstire de maici, care va fi construită sub auspiciul Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, subordonată canonic Patriarhiei Române.
Potrivit muzeografului Iacob Mândrescu de la Muzeul de Istorie și Etnografie ”Dumitru Scvorțov-Rusu” din orașul Călărași, mănăstirea va fi înălțată în apropierea locului unde acum o jumătate de mileniu a existat deja o Sfântă Mănăstire, menționată în ”suretul de pe ispisoc de de la Ștefăniță Vodă, fiul lui Bogdan al III–lea și nepot al marelui Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”. Mai exact, Mănăstirea de maici va fi construită în Oricova, localitate din componența orașului Călărași.
Viitorul complex monahal va purta titlul de Mănăstirea Ortodoxă Română „Maica Domnului Izvorul Tămăduirii și Sfinții Martiri Brâncoveni”.
Duminica trecută, 30 ianuarie 2022, în incinta Bisericii „Sfânta Treime” din orașul Călărași, a avut loc slujba de consacrare a rasofoarei (n.r – călugăr novice care, cu binecuvântarea arhiereului și după ce a trecut noviciatul, este îmbrăcat în rasă, aceasta însemnând abnegație, lepădarea de lume și sărăcie de bunăvoie) Modesta în cin (n.r. – ordin călugăresc) călugăresc și numirea ei ca Maică Stareță la Mănăstirea ce urmează a fi înălțată. Slujba a fost ținută de Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor. În calitate de Maica Stareță a fost ”tunsă în monahism” (n.r – este ritualul de introducere în cadrul monahismului) sora Antonia de la Mănăstirea din Huși, România.
La serviciul divin de la Biserica „Sfânta Treime” a luat parte și Preasfințitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, care a oficiat Sfânta Liturghie. ”Este lucru minunat ca pe locul unei mănăstiri, care a funcționat la începutul secolului al XVI-lea, să se redeschidă acum o altă Mănăstire, continuatoare a lucrării duhovnicești din zona Călărașilor, prin slujitori smeriți și harnici”, a menționat dânsul.
Preoții și enoriașii prezenți la slujba de duminică i-au urat succese Maicii Starețe Antonia.
Doina Harea
Lasă un răspuns