La Zagarancea va fi construită o casă țărănească tradițională, ce va reflecta satul de odinioară
La centrul cultural – sportiv din Zagarancea, în primăvara acestui an, se va pune temelia unei case – muzeu, care va fi construită din nuiele.
Casa va avea tradiționala lejancă, cuptorul unde se va putea coace pâine și plăcinte și evident, nu va lipsi nici Casa Mare. Modelul casei va fi specifică caselor din Lunca Prutului.
Membrii grupului de inițiativă din localitate au făcut câte o vizită prin satele din lunca Prutului, pentru a se inspira și analiza minuțios construcția unor astfel de case. Și asta pentru că în satul Zagarancea nu s-a păstrat nici o casă veche făcută din nuiele. „Din cauza amplasării geografice, satul a fost inundat prin anul 1974, iar oamenii au fost nevoiți să-și reconstruiască casele și, desigur că au recurs la alte tehnologii, și au fost folosite alte materiale de construcție, mai moderne”, povestește Sebastian Andriuță, membru al grupului de inițiativă, dar care este și consilier local.
Potrivit lui, la construcția casei se vor utiliza doar materiale ecologice, naturale – lutul, paiele și lemnul. Odată cu construcția casei se dorește a fi restabilită legătura dintre oameni și tradiții, ba chiar și dintre generații.
Construcția casei tipice va fi posibilă grație proiectului „La mămuca și tătuca”, valoarea acestuia fiind în sumă de 85.000 lei.
Totodată, cu o contribuție au venit și grupul folcloric „Datina” din sat care, în timpul sărbătorilor de iarnă, au continuat tradiția deja pentru al patrulea an consecutiv, de a colinda și a ura gospodarii din localitate, dar și instituțiile publice. Dacă în anii precedenți, banii câștigați erau donați în scopuri caritabile, atunci în acest an, banii acumulați – 34.000 de lei – au fost direcționați pentru realizarea acestei inițiative.
Lucrările asupta construcției casei sunt planificate pentru primăvară, atunci când condițiile meteo vor permite acest lucru. „Casa va fi construită exact ca pe vremuri, fără careva elemente moderne”, a conchis Sebastian Andriuță.
Dânsul consideră construcția acestei case de o însemnătate majoră pentru localnici, mai ales că va servi o lecție de istorie pentru cei tineri, dat fiind faptul că anume această categorie de vârstă, nu au văzut în realitate cum arăta o astfel de construcție.
Ridicarea casei va fi pas cu pas filmată, pentru a obține la final un film documentar despre procesul în sine a construcției acestei case. Filmul va avea drept scop de a demonstra tinerilor pașii de execuție, tehnicile, dar și materialele utilizate la construcția unei case tradiționale. „În felul acesta, fiecare locuitor, mă refer la generația tânără, o să-și facă o părere proprie despre felul cum trăia mămuca și tătuca, poate mai greu, însă mult mai ecologic și sănătos”, a conchis Sebastian Andriuță.
Lasă un răspuns