Tinerii din Ungheni sunt mai informați la capitolul HIV/SIDA
Tinerii din Ungheni sunt mai informați la capitolul HIV/SIDA. Și asta pentru că, în contextul Zilei Mondiale a Combaterii HIV/SIDA, care se marchează la început de decembrie, 20 de tineri au participat la un atelier informativ cu sloganul „Pentru tine, pentru ei, pentru fiecare”.
În cadrul acestui atelier, tinerii au fost informați cu privire la infecția HIV/SIDA, de către specialiștii Direcției Centrului de Sănătate Publică (DCSP) și ai Centrului Prietenos Tinerilor „Impuls” din Ungheni. De asemenea, tinerii au putut beneficia de oportunitatea de a se testa la infecția cu HIV gratuit, benevol și anonim, imediat după instruire.
Sergiu Talmaci, șeful Secției Boli Transmisibile și Urgențe în Sănătatea Publică a DCSP, a purtat o discuție informativ-educativă cu tinerii prezenți la atelier. De asemenea, a oferit detalii unde se pot adresa persoanele pentru a se testa la această infecție, dar și a descris procesul de testare, prin care se confirmă ori se infirmă prezența virusului.
Tinerii au lansat și întrebări pentru a clarifica unele aspecte ce țin de această boală.
„La Ungheni, primul caz înregistrat a fost în 1997”, a informat Sergiu Talmaci, după care a mai adăugat: „Iar în raion, la moment, sunt confirmate pozitiv circa 220 de persoane. Astea sunt cazurile pe care le cunoaștem noi, dar pot fi mult mai multe”.
Conform datelor statistice oferite de către Direcția Centrului de Sănătate Publică, pe parcursul anului 2020 s-au înregistrat 21 de cazuri noi de infecție cu HIV. Din numărul cazurilor înregistrate în 2020, două cazuri au fost depistate la nou-născuți, iar trei cazuri au fost la trei copii cu vârste cuprinse între 1 și 17 ani.
La rândul ei, medicul de familie Natalia Bargan, a venit cu o serie de recomandări pentru tineri, dar și a combătut miturile cele mai răspândite despre transmiterea infecției cu HIV. Totodată a făcut și o scurtă prezentare despre infecția cu HIV/SIDA, aducând exemple, argumente, dar a și trecut în revistă căile prin care se poate transmite virusul. „De ce discutăm cu tinerii despre această infecție? Deoarece aceasta se întâlnește frecvent la tineri cu vârsta între 15 și 24 de ani, activi sexuali”, a subliniat medicul.
Potrivit dânsei, o persoană infectată, care își urmează tratamentul conștiincios, are o durată de viață în jur de 20 de ani. „Dar la noi lumea nu se testează, nu se adresează la timp la medic, iar atunci când o fac, ajung în stadii ale bolii mai avansate, iar tratamentul este greu suportat. Iar pe lângă faptul că sunt infectați cu HIV, mai au și alte boli cum ar fi hepatită sau tuberculoză”, a subliniat dânsa.
Alina Mușet, elevă la Liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni, care consideră că informația acumulată a fost una binevenită. „Această instruire a fost foarte importantă din punctul meu de vedere, deoarece am învățat cum mă pot proteja și de asemenea, am înțeles de ce trebuie să mă protejez. Pentru mine a fost un lucru nou să aflu că poți lua HIV și dintr-o vizită la cabinetul stomatologic sau la cel cosmetolog, în cazul în care nu au fost prelucrate corespunzător ustensilele”, a afirmat adolescenta.
De asemenea, interesant i s-a părut atelierul și lui Andrei Rusu, elev în clasa a X-a, la Liceul „Ion Creangă” din oraș, care spune că a aflat lucruri despre care nu a știut și îi vor fi utile pe viitor.
„Mesajul pe care l-am transmis generației tinere și care va fi transmis mai departe în societate, la școală, în familie, în activitățile cotidiene o să fie util tuturor. Acest mesaj a fost pregătit în tematica acestei campanii sociale care are ca scop înarmarea tinerei generații cu informații despre infecția HIV/SIDA”, a conchis și Nicolae Deliu, șeful Secției Centrului de Prevenire a Bolilor Netransmisibile din cadrul DCSP.
Tatiana Tesliuc
Lasă un răspuns