Elevii de la Colegiul de Medicină din Ungheni promovează valorile unui mod sănătos de viață
Cadrele didactice de la Colegiul de Medicină din Ungheni, dar și elevii voluntari încurajează promovarea unui mod de viață sănătos în rândul elevilor, prudenţa faţă de sănătatea proprie, dar și a celor din jur.
Și cum starea de bine și calitatea vieții elevilor reprezintă unul din obiectivele prioritare ale Colegiului de Medicină, Consiliul elevilor de aici implementează proiectul „Dreptul nostru la un viitor sănătos”.
Scopul proiectului este promovarea valorilor unui mod sănătos de viaţă în rândul tinerilor, motivarea acestora pentru inițierea unei schimbări de comportament în scopul îmbunătățirii calității vieții personale dar și dezvoltarea competențelor profesionale ale elevilor din cadrul colegiului.
De subliniat că proiectul este parte a Programului raional de Granturi, ediția 2021, pentru organizaţiile de tineret şi grupurile de inițiativă ale tinerilor din raionul Ungheni. Programul este finanțat de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, co-finanțat de Consiliul raional Ungheni, coordonat și implementat de Direcția Educație Ungheni.
O dată cu implementarea proiectului „Dreptul nostru la un viitor sănătos”, elevii și-au propus mai multe activiutăți ce vizează componentele stilului de viaţă sănătos, și asta în contextul în care societatea parcurge schimbări rapide, din punct de vedere economic, social şi valoric, iar tinerii sunt expuşi unor riscuri care le influenţează negativ sănătatea. „E greu să fii adolescent în orice context, iar pandemia creată de coronavirus face și mai dificilă această perioadă a vieții. Cu școli închise și evenimente anulate, mulți adolescenți ratează activități importante, dar și interacțiuni obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii sau participarea la orele de curs. Tinerii au nevoie de informații sigure pentru a putea lua decizii conștiente și corecte privind sănătatea lor”, a subliniat Doina Rusu, șefa Secției Educație la Colegiul de Medicină, coordonatoare de proiect.
Anume, activitățile propuse spre realizare – trainingurile, campaniile, lecțiile sunt orientate spre a spori gradul de informare despre comportamentele de risc în rândul tinerilor și de a promova serviciile de sănătate prietenoase tinerilor, sensibilizarea lor asupra modului sănătos de viaţă. Iar modul sănătos de viață include mai multe componente, precum: alimentaţia sănătoasă, modul activ de viaţă, igiena personală, abandonarea viciilor, riscurile începerii precoce a vieții sexuale, sarcinile neprotejate, etc. „Suntem siguri că putem interveni în îmbunătăţirea sănătaţii şi dezvoltării adolescenţilor, îndeosebi prin corectarea obiceiurilor şi comportamentelor legate de sănătate. Succesul pe termen lung al programului va fi reflectat într-o diminuare a obiceiurilor nocive și o mai bună calitate a vieții pentru adolescenți”, a mai adăugat Doina Rusu.
Beneficiarii acestui proiect sunt elevii de la Colegiul de Medicină din Ungheni, dar și ai Colegiului Agroindustrial, și ai Școlii Profesionale.
Natalia Junghietu
Lasă un răspuns