Tinerii jurnaliști vor scrie cu responsabilitate și vor acționa pentru comunitate
La data de 21 iunie 2021, a fost dat Start-ul activităților din cadrul proiectului „Scriem cu responsabilitate, acționăm pentru comunitate”. Proiect implementat de Asociatia Baștina Frăsinești Ungheni, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Durabilă Integrată Căușeni (ADDI), în cadrul Programului de Granturi 2021 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC).
La lansarea proiectului a fost prezentă dna Aliona Dumbrăveanu, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, care a venit cu un mesaj de susținere în organizarea cu succes a activităților planificate. Un mesaj de salut adresat participanților la acest eveniment, a venit din partea dlui Tudor Para, Consiliul Raional Căușeni. „Ne dorim ca tinerii să beneficieze de mai multe oportunități aici acasă și să nu fie nevoiți să plece peste hotare, dar să contribuie la dezvoltarea țării noastre”, a spus dl Para. Tot aici, dna Rodica Sîrbu, președintele ADDI, partenerul de proiect, s-a adresat către tinerii prezenți: „Ne dorim ca sectorul de tineret să fie mai activ, să se dezvolte continuu, și să încurajeze și alți tineri de a participa în cadrul acestui proiect”.
Participanții la lansarea proiectului s-au documentat cu conceptul proiectului sub ghidarea Mariei Albenițanu, Coordonatorul de Proiect Asociația Obștească „Baștina Frăsinești”; au luat cunoștință despre ce înseamnă jurnalism comunitar, și chiar au participat într-un exercițiu de identificarea unui titlu de știre, prezentate de Aliona Manciu, Facilitator Regional Ungheni; au navigat alături de dl Vitalie Cazacu, Agenția de știri DECA-Press Căușeni, pe platforma www.jurnalist.md
Evenimentul de lansare s-a încununat cu o pauză de networking unde membrii echipei de proiect au discutat și analizat subiectele Ghidului Jurnalistul comunitar.
În perioada iulie – octombrie 2021, tinerii din 16 localități ale Republicii Moldova, vor trece prin instruiri, vor identifica necesități și probleme locale, se vor documenta și vor raporta această problemă. Ulterior, după ce vor iniția campania de advocacy, vor motiva și încuraja membri ai comunităților să se implice în soluționarea problemei identificate.
Proiectul „Scriem cu responsabilitate, acționăm pentru comunitate” își propune să dezvolte jurnalismul comunitar și să consolideze crearea unei voci media, prin sporirea nivelului de educație media, de activism civic și libertate de exprimare a cel puțin 160 de tineri din 16 localități rurale din raioanele Căușeni, Ștefan – Vodă, Ungheni și Călărași.
Lasă un răspuns