VreauInfo.md / Vedeți unde sunt unități autorizate pentru creșterea găinilor și comercializarea ouălor pentru consum în Ungheni și Călărași
În Republica Moldova sunt autorizate sanitar veterinar 18 exploatații comerciale de găini producătoare de ouă pentru consum, 32 de unități autorizate de creșterea puilor pentru carne și 14 unități autorizate pentru creșterea găinilor ouătoare. Despre acest lucru informează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
Făcând o solicitare pe Platforma VreauInfo.md, Oxana Popa, inspector superior la Direcţia sănătatea şi bunăstarea animalelor din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, ne-a comunicat că, din cele 18 exploatații comerciale de găini producătoare de ouă pentru consum, 16 exploatații sunt întreținute în baterii și 2 sunt întreținute la sol.
La Ungheni este doar o singură exploatație care este întreținută în baterii. Aceasta se află la Pîrlița. La Călărași nu este nici una. Celelalte sunt la Chișinău (1), Cimișlia (2, dintre care una este întreținută la sol), Râșcani (1), Briceni (1), Dondușeni (3), Anenii Noi (3), Edineț (1, la sol), Ialoveni (2), Vulcănești (1) și Taraclia (1).
În ceea ce privește unitățile autorizate de creștere a puilor pentru carne, în țară sunt 32. În raionul Ungheni sunt cinci – la Petrești, Boghenii Noi, Bumbăta, unde se cresc, înmulţesc şi se permite comercializarea păsărilor vii, dar și a cărnii de pasăre, iar la Negurenii Vechi și Zagarancea se cresc păsările pentru carne. În raionul Călărași sunt două ferme de creștere a puilor broiler: la Sipoteni și Sadova.
Iar unități autorizate de creșterea găinilor ouătoare sunt 14. În raionul Ungheni este o singură unitate, la Pîrlița, specializată în creșterea găinilor și comercializarea ouălor. La Călărași nu este nici una.
Lista integrală a exploatațiilor poate fi descărcată și vizualizată AICI și AICI.
NOTĂ:
Platforma VreauInfo.md vă oferă posibilitatea să faceți o solicitare de informație de interes public și să puteți accesa informații publice deținute de autoritățile publice centrale și locale, instituțiile publice centrale și locale, precum și de persoanele fizice şi juridice care sunt abilitate cu gestionarea unor servicii publice şi culeg, selectează, posedă, păstrează sau dispun de informaţii de interes public (denumite – furnizori de informații).
Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.
Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.
Lasă un răspuns