Asistența directă a UE către primăriile noastre va contribui la dezvoltarea statului și va spori încrederea cetățenilor în acest partener
Asistența directă a Uniunii Europene către localitățile și primăriile Republicii Moldova a fost unul dintre subiectele abordate de președintele statului Maia Sandu în cadrul întrevederilor cu oficialii europeni.
„Cooperarea și asistența directă de la UE către localități și primării este la fel de importantă pentru Republica Moldova precum integrarea continuă în domeniile economic, energetic, de protecție a mediului și al serviciilor”, a menționat Maia Sandu în cadrul întrevederii cu Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.
„Acest tip de susținere ne-ar ajuta să consolidăm democrația la nivel local și să micșorăm dependența administrației locale față de finanțarea condiționată prin presiuni politice”, a accentuat președintele Republicii Moldova.
Menționăm că acest deziderat este promovat de mai mulți ani și de Congresul Autorităților Locale din Moldova, inclusiv în cadrul instituțiilor europene. „Asistența financiară directă către localitățile noastre va crește vizibilitatea ajutorului acordat de Uniunea Europeană pentru cetățenii Republicii Moldova, dar și gradul de încredere al locuitorilor satelor și orașelor noastre în acest important partener al nostru. Totodată, această modalitate de distribuire a fondurilor va reduce din dependența autorităților locale față de centru și va contribui la consolidarea autonomiei locale”, a declarat directorul executiv al CALM Viorel Furdui.
Amintim că zilele acestea președintele statului Maia Sandu întreprinde o vizită oficială la Bruxelles. Printre liderii europeni care au avut întrevederii cu președintele Republicii Moldova se numără comisarul pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru Buget și Administrație Johannes Hahn, comisarul european pentru Justiție Didier Reynders și preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Subiectele discutate s-au axat pe elaborarea unui plan comun cu UE și dezvoltarea parcursului european al țării.
Sursa: Serviciul de Comunicare al CALM
Lasă un răspuns