UE / FOTO. A șaptea grădiniță a fost deschisă oficial la Ungheni. Eficientizată energetic și mobilată din bani europeni
După ce a fost închisă 18 ani, Grădinița „Delia” din sectorul Ungheni Vale a municipiului Ungheni a fost redeschisă oficial în ultima zi de toamnă, pe 30 noiembrie.
Istoric
În 1989, la Ungheni se deschidea o grădiniță cu o capacitate de 320 de locuri. Timp de mai bine de zece ani, aici au venit sute de copii, care au beneficiat de tot ce e mai bun. La începutul anilor 2000, din cauza lipsurilor tot mai accentuate, numărul copiilor a scăzut, astfel că, în 2002 s-a decis închiderea grădiniței respective.
Clădirea, însă, nu a fost lăsată de izbeliște. Aici a funcționat Centrul pentru Tineret, apoi, pe timp de vară, și Tabăra pentru copii ”Plus-Armonie”.
În anul 2019, s-a decis revenirea la destinația inițială a edificiului.
Reabilitarea grădiniței a fost posibilă grație proiectului: „Condiții mai bune pentru copiii de vârsta preșcolară din cartierul Ungheni Vale”. Valoarea totală a proiectului respectiv a fost de 3736700 lei. În ajutor Primăriei municipiului Ungheni, care a investit 2638000 lei, a venit Programul Polonez de Cooperare pentru Dezvoltare (Polish Aid) a Ministerului Afacerilor Externe a Republicii Polone, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova, care a oferit 1098700 lei.
Astfel, a fost construit de la zero sistemul de termoficare, au fost reabilitate rețelele de electricitate, acoperișul. A fost construită și o centrală termică nouă. Toate acestea au făcut ca în grădiniță să fie cald și confortabil.
În a doua etapă, de dotare cu mobilier, materiale didactice și jucării cognitive, în valoare de 310 mii de lei, suportul a venit din partea Programului ”EU4Moldova: regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UNICEF și PNUD Moldova.
Astfel, a fost posibilă deschiderea celei de a șaptea grădinițe la Ungheni, cu o capacitate, la moment, de 130 de locuri.
Ce spun oficialii
Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova:
„Sunt foarte mândru că Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” oferă rezultate extraordinare în aceste vremuri dificile. Redeschiderea grădiniței „Delia” este un semnal puternic că UE investește în viitorul Ungheniului și al Republicii Moldova. Aș dori, de asemenea, să mulțumesc Poloniei, UNICEF, precum și municipalității, tuturor celorlalți parteneri, care s-au implicat. Împreună suntem mai puternici”.
Ilija Talev, reprezentant de țară UNICEF:
„Dreptul la educație timpurie și servicii de îngrijire ar trebui să fie garantat pentru toți copiii. Datorită sprijinului generos al Uniunii Europene, facem un pas important în această direcție. Mă bucur că suntem parte din acest proiect”.
Tomasz Horbowski, director „Solidarity Fund PL” în Moldova:
„Vreau să menționez că reabilitarea Grădiniței „Delia” face parte dintr-un proiect de revitalizare urbană. S-a făcut un lucru mare, sunt impresionat de cele realizate. Cred că e un pas înainte în crearea unor condiții cât mai bune pentru copii”.
Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni:
”Mână de la mână am reușit să deschidem această grădiniță. Alături ne-a fost Solidarity Fund PL în Moldova, mai târziu s-a alăturat și UNICEF. Acum putem să vedem și să ne bucurăm de rezultatele muncii noastre comune. E o mare bucurie pentru noi, pentru locuitorii din cartierul Ungheni Vale, e o speranță că lucrurile merg bine atunci când suntem unul pentru toți și toți pentru unul”.
Ana Cersac, directoarea Grădiniței „Delia”:
În prezent, această instituție are un impact deosebit de favorabil la nivel local, căci oferă condiții optime de educație timpurie calitativă pentru copiii cu vârsta de 2-7 ani, dar și posibilitatea părinților tineri de a se încadra în câmpul muncii.
Ce spun părinții
Olga Bogușevschi:
„Deschiderea grădiniței „Delia” din cartierul Ungheni Vale oferă un mare sprijin familiilor din regiune. Aici copiii au condiții optime de educație, e cald, e bine. Iar noi, părinții, averm posibilitatea de a ne încadra în câmpul muncii”.
Mariana Vasilița:
„Cândva, am frecventat și eu această gradiniță, iar acum îmi aduc aici copilul. Sunt foarte bucuroasă de ceea ce s-a făcut. Este incomparabil cu ceea ce a fost. Datorită centralei termice autonome, căldura este asigurată peste tot în grădiniță. Apreciem efortul autorităților publice locale, al directoarei grădiniței, Ana Cersac, precum și suportul finanțatorilor europeni, datorită cărora avem o grădiniță călduroasă, dotată cu toate cele necesare. Mulțumim mult pentru această grădiniță”.
La momentul de față, la Grădinița „Delia” sunt deschise trei grupe pentru copiii cu vârsta de 2-7 ani. Urmează să fie deschise și celelalte două grupe, iar în anii următori grădinița va fi extinsă, ajungându-se la 12 grupe.
Conținutul articolului aparține autorului și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.
AO”Expresul”este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Fiecare poate contribui la economisirea resurselor naturale și la îmbunătățirea mediului” în raionul Ungheni.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).
Lasă un răspuns