Un primar din raionul Călărași este mândru de consătenii lui
Un primar din raionul Călărași este mândru de câțiva consăteni care s-au implicat, din propria inițiativă, la îmbunătățirea condițiilor din localitate.
Petru Sorici, primarul satului Nișcani ne-a vorbit cu mult entuziasm despre câteva persoane care au luat câte un pic din povara autorității publice locale, și-au ”suflecat mânecile” și au adus schimbarea în apropiere de casele lor sau ale apropiaților rămași în sat. ”Mă mândresc că oamenii s-au impliat absolut voluntar la amenajarea teritoriului, la iluminatul stradal, dar și în alte domenii de interes public”, ne-a spus Petru Sorici.
Recent, Maria Tetelea, originară din Nișcani a reabilitat o râpă din apropierea casei pe care o are în sat. Femeia a organizat o curățenie generală acolo. După ce a scos tot gunoiul adunat aici de multă vreme, a plantat în loc copaci și a dat un cu totul alt aspect priveliștii de care acum se bucură toți trecătorii.
Potrivit primarului, la Nișcani există un serviciu funcțional de colectare a deșeurilor, însă mai există ”gospodari” care nu se sfiesc să arunce deșeuri pe unde apucă. Iar Maria Tetelea a salubrizat terenul, a plantat acolo salcâmi, care, peste ani, se vor transforma într-o pădurice tânără, iar pe marginea străzii sale a făcut un adevărat zid de protecție, fixând mai multe anvelope de cauciuc, pe care le-a procurat din banii proprii. Tot aici s-a adus nisip, astfel ca pe timp de iarnă să nu mai existe pericol de accidente în zona aflată în pantă.
Primăria nu a stat deoparte, ajutând în măsura posibilităților, chiar și cu brațe de muncă, mai ales că exista la momentul respectiv o persoană care era obligată să exercite muncă neremunerată în folosul comunității, care a fost direcționată într-acolo.
Alți doi nișcăneni și-au asumat responsabilitatea de a ilumina peste un kilometru de drum din sat. Este vorba despre Nicolae Simion și Andrei Gheorghiță, care, deși trăiesc și sunt bine stabiliți de multă vreme la Chișinău, s-au preocupat de soarta celor rămași acasă. Primul dintre cei doi a achiziționat corpurile de iluminat, firele electrice, iar cel din urmă și-a asumat lucrările de instalare. Așa s-a ales Nișcaniul cu un segment de drum cu lungimea de 1,2 km iluminat, care trece pe lângă biserică și duce spre două magazine, spre cimitir etc. Potrivit primarului, autoritatea publică locală a economisit astfel în jur de 50 de mii de lei, bani care au fost utilizați în alte scopuri cu impact social.
”Administrația publică locală este mereu în căutare de proiecte și face tot posibilul ca lucrurile să meargă bine în sat, dar e foarte plăcut să vezi cum oamenii nu sunt indiferenți, fiind conștienți că resursele financiare sunt limitate într-o localitate relativ mică. Dacă, în măsura posibilităților, fiecare cetățean s-ar implica, sau cel puțin nu ar arunca gunoaie la întâmplare, lucrurile s-ar mișca din loc în direcția bună”, este de părere Petru Sorici.
One Comment
BRAVO !!