UE/GIZ. Datorită suportului Uniunii Europene, Grădinița ”Poienița” din orașul Cornești se încălzește cu energie termică pe bază de biomasă. E comod și eficient
E foarte cald. E bine. Și se fac mari economii. Ce alte cuvinte mai potrivite poate alege directoarea Grădiniței „Poienița” din orașul Cornești, Maria Cudreavțev, atunci când vorbește despre noua centrală termică, construită aici în 2017 cu suportul Uniunii Europene, în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.
Deși au trecut deja trei ani, ea nu încetează să vorbească la superlativ de acel proiect, care le-a schimbat viața și copiilor, și angajaților grădiniței.
Timp de aproape 20 de ani, iarna devenea un chin pentru grădiniță. Temperatura aerului în interior abia de ajungea la 8-10 grade. Și mai insuportabil era afară, căci vechea centrală, pe cărbune, producea un fum intes, înțepător, astfel că era aproape imposibil să respiri.
„Sufeream mult din cauza mirosului și fumului din jurul grădiniței, zăpada era neagră de la funingine. Ne temeam pentru sănătatea copiilor”, povestește Maria Cudreavțev.
Situația s-a schimbat radical. Datorită asistenței UE
Iată că în 2017, datorită asistenței oferite de Uniunea Europeană prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), situația s-a schimbat radical.
În acel an, a fost dată în exploatare o centrală termică nouă, cu capacitatea de 200 KW, care funcționează pe bază de biocombustibil.
De atunci, cei 65 de copii care frecventează Grădinița „Poienița” se simt confortabil, au căldură pe timp de iarnă, își spală mânuțele cu apă caldă.
Valoarea totală a proiectului a fost de 1 milion 569 mii 200 de lei. Uniunea Europeană a acordat un suport financiar de 1 milion 252 mii 560 lei, iar ceilalți bani – 316 mii 640 lei – a fost contribuția comunității.
„Datorită Uniunii Europene, am reușit să cream condiții mult mai bune pentru copii și angajați. Ne bucurăm că Grădinița „Poienița” a beneficiat de un astfel de proiect. Din păcate, este unica instituție publică din orașul Cornești, care are o centală termică modernă. Aici au fost schimbate și acoperișul, geamurile și ușile. Pentru a putea vorbi de o eficiență energetică completă, însă, mai e nevoie de termoizolat pereții”, a explicat Vera Buga, primarul orașului Cornești. Potrivit dânsei, în urmărtorii ani, vor fi depuse eforturi pentru a atrage noi investiții, inclusiv europene, pentru proiecte de eficiență energetică.
„Mi-aș pune un astfel de colector solar și acasă”
În cadrul aceluiași proiect, finanațat de Uniunea Europeană, la grădiniţă au fost montate și patru colectoare solare.
„E foarte binevenită energia solară. Mi-aș pune un astfel de colector și acasă. E comod, ai apă caldă în permanență și faci economii substanțiale”, face o remarcă directoarea grădiniței.
Până la implementarea acestui proiect, instituția nu dispunea de apă caldă, iar personalul grădiniței era nevoit să încălzească apă pe aragaz. Acum e cu totul altfel.
„În toate grupele au fost instalate țevi, robinete, copiii își spală mânuțele cu apă caldă direct de la robinet. Și la bucătărie e de mare folos apa caldă ce vine din robinet, mai ales, pentru spălarea veselei”, spune Maria Cudreavțev.
Mai curat, mai comod, mai eficient
Anatol Cudreavțev, muncitor la centala termică a grădiniței, este foarte mulțumit de condițiile de muncă, incomparabile cu cele de acum trei ani. Vorbește cu entuziasm despre modalitatea de funcționare a centralei, automatizată aproape în totalitate.
”Aici se pornesc pompele, avem un detector care ne semnalizează orice defecțiune. Peleții – câte 250 kilograme – se încarcă într-un buncher special o dată la 24 de ore. În rest, trebuie să ai grijă să urmărești ca totul să funcționeze”, explică dânsul.
Zice că e cu mult mai ușor de lucrat, iar eficiența centralei nu se compară cu cea pe cărbune. În plus, e mereu curat, nu mai este poluat mediul.
Per total, într-un sezon de încălzire se cheltuie între 25 și 35 de tone de peleți (1 tonă de peleți costă 3200 lei), în funcție de temperatura de afară. La momentul de față, în depozit sunt stocate deja 20 de tone de peleți. ”Suntem mulțumiți”, spune directoarea grădiniței.
Cheltuielile pentru energia termică au scăzut cu circa 15%. Dar și mai important e faptul că temperatura aerului în grădiniță acum e de minimum 20-22 de grade, în comparație cu maximum 8-10 grade când instituția se încălzea cu cărbune.
„Știu cum era la grădiniță și cu 4-5 ani în urmă, și cum e acum. Nici nu se compară. Copiii mei mai mari înghețau de frig, trebuia să-i îmbrac bine. Acum e cu totul altfel. Fetița mea e fericită că merge la grădiniță, unde e cald și bine”, spune Ana Galai, mamă a patru copii.
Lucia Bacalu
AO”Expresul”este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Fiecare poate contribui la economisirea resurselor naturale și la îmbunătățirea mediului” în raionul Ungheni.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).
Conținutul articolului aparține autorului și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.
Lasă un răspuns