Profilul de integritate al candidatului Andrei Năstase: trecutul politic, averi, interese
Andrei Năstase este în prezent consilier în Consiliul municipal Chișinău și candidează la alegerile prezidențiale din partea Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA). Moldova Curată a colectat informații ce se referă la integritatea acestui candidat și a celorlalți 7 concurenți la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Informațiile sunt structurate pe patru criterii, elaborate de experți anticorupție.
INTEGRITATEA ÎN ACTIVITATEA POLITICĂ
Andrei Năstase (1975) s-a născut în satul Mîndrești din raionul Telenești. Este jurist, a absolvit Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Imediat după studii s-a întors în țară, unde a activat timp de trei ani în calitate de procuror la Procuratura în transport din Chișinău. Timp de doi ani a fost vice-director al Întreprinderii Mixte Moldo-Germane Air Moldova S.R.L. Între timp, și-a obținut licența de avocat, avându-i drept clienți și pe oamenii de afaceri Victor și Viorel Țopa.
În anul 2015 a lansat, alături de o echipă formată din lideri de opinie, foști politicieni, activiști Platforma Civică Demnitate și Adevăr. La sfârșitul aceluiași an, platforma a dobândit statut de partid, fiind numită Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, iar Andrei Năstase a fost președinte.
Începând cu anul 2014, Platforma Demnitate și Adevăr a organizat o serie de proteste anti-guvernare, Andrei Năstase fiind unul dintre lideri. De fiecare dată Năstase insista ca protestele să se desfășoare pașnic.
Andrei Năstase, pe parcursul activității sale politice, a făcut mai multe demersuri către instituțiile de drept, cerând investigarea unor fapte considerate ilegale ale conducerii țării. În luna mai 2020, Andrei Năstase a depus un denunț la Procuratura Generală, cerând procurorilor să investigheze o pretinsă finanțare ilegală a lui Igor Dodon de către Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat. Denunțul se baza pe publicarea de către deputatul Iurie Reniță a unui video în care Plahotniuc îi oferea lui Igor Dodon o pungă, în care se presupune că erau bani. Mai târziu, Procuratura Anticorupție a anunțat că nu pornește o cauză penală, „pe motiv că faptele persoanelor vizate în înregistrări nu întrunesc elementele vreunei infracțiuni”.
În luna august 2020, Năstase a depus sesizare la Procuratura Generală după ce Igor Dodon l-a numit „președinte” pe Vadim Krasnoselski, liderul autoproclamat al regiunii transnistrene, teritoriu nerecunoscut ca stat de nici o țară. Năstase a calificat drept un act „imoral și anticonstituțional” și o „trădare de țară” faptul că Igor Dodon l-a recunoscut pe Krasnoselski „drept președinte al unei bucăți din teritoriul Republicii Moldova, ocupat de forțele separatiste”. Procuratura a respins demersul.
INTEGRITATEA ÎN GESTIONAREA AVERII ȘI INTERESELOR PERSONALE:
Mașină de 42 de mii de euro
În declarația de avere și interese personale depusă la Comisia Electorală Centrală în septembrie 2020, Andrei Năstase indică pentru ultimii doi ani un venit salarial de circa 129 de mii de lei, bani obținuți de la Parlament și MAI. Soția sa a câștigat în acești doi ani un salariu de peste 157 de mii de euro de la o companie germană. De asemenea, candidatul mai declară o indemnizație primită în calitate de consilier municipal în valoare de peste 3 mii de lei, și alta – de circa 14 miii de euro din partea statului german. Andrei Năstase deține opt terenuri, unele în intravilan, altele – în extravilan.
Andrei Năstase arată că în anul 2004 a obținut, prin donație, patru construcții, iar în 2010, tot prin donație – altele cinci. Candidatul mai declară la CEC un apartament de 32 de metri pătrați, dar și o casă de locuit cu valoare cadastrală de peste 2 milioane de lei, amplasată în orășelul Codru din municipiul Chișinău.
Andrei Năstase indică în declarația de avere două autoturisme: unul de model Nissan Maxima, achiziționat cu 10 mii de euro în anul 2005, și altul mai scump, de model Volvo XC90, în valoare de circa 42 de mii de euro, achiziționat anul trecut.
În anul 2016, jurnaliștii de la Rise Moldova au menționat într-o investigație că în perioada 2009-2012, Andrei Năstase ar fi retras din conturile mamei sale din Moldova, pe care le gestiona în baza unei procuri, suma de 5,66 milioane lei. Acești bani ar fi fost transferați de o companie din Gibraltar, „Aero Flight Limited”. ”La fel s-a întâmplat şi în cazul soacrei prezidențiabilului Năstase, Maria Brăileanu, care a primit de la compania Aero Flight Limited în conturile bancare 96.000 de euro, iar de la Euroleasing – suma de 408.548 lei, la care s-au adăugat depuneri în numerar de 50.000 de euro de la Andrei Năstase. Ulterior, în baza unei procuri, Andrei Năstase a retras sumele respective din conturile soacrei sale”, a scris RISE în 2016.
Andrei Năstase le-a explicat jurnaliștilor că suma constituia plata pentru serviciile prestate. „Nu au fost niciodată cinci milioane de lei. Au fost doar 200.000 de euro, jumătate pe conturile mamei, iar alta pe cel al soacrei. Sunt plata pentru serviciile prestate companiei Aero Flight Limited. E o firmă din străinătate, dar cui aparţine nu ştiu. Banii au fost puşi pe conturi. Totul a fost legal. Or astfel de transferuri sunt verificate de CNA. Cât despre Euroleasing, apoi eu am scos de pe conturile de la bancă banii primiți de la Aero Flight şi i-am dat acestei firme pentru că oferea dobândă mai mare. Acolo, director era Vladimir, fratele lui Victor Ţopa. Sunt aceiaşi bani primiţi de la Aero, dar convertiţi în lei”, a argumentat Năstase.
Continuarea articolului o puteți citi AICI.
Lasă un răspuns