VIDEO / Fotograful cu origini călărășene – Denis Chicu – și-a expus lucrările în Italia
Lucrările cunoscutului fotograf Denis Chicu au fost expuse, la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unei expoziţii de fotografie intitulată “Storie dell’Est: la Moldavia (Poveşti din est: Republica Moldova), care s-a desfăşurat în Italia, în încăperea clădirii istorice “Palazzo Toaldi Capra” în Schio (Vicenza), Veneto, Italia.
Autorul, cu rădăcini călărășene, dar și unghenene (tatăl fiind de la Horodiștea Călărașilor, iar mama din Cetirenii Ungheniului), și-a petrecut vacanțele la bunici și a fost inspirat de locurile deosebit de pitorești, dar și de oamenii locului. Printre lucrările expuse în Italia, se regăsesc chiar și poze din regiune. ”De fapt sunt două poze de aici: în prima este chiar bunica mea, Dumnezeu să o ierte, care stă așezată în pragul ușii, iar alături stă bastonul ei rezemat. În altă fotografie am surprins un lan de grâu cu urme de mașină, de prin apropiere de Bușila, Ungheni”, povestește autorul.
Denis Chicu are 37 de ani și a absolvit Academia de Arte din Moldova, Facultatea ”Director imagine”. Întrebat de unde a luat dragostea față de fotografie, ne-a răspuns că nu știe când a început totul, dar își amintește că pe când avea 12 ani a primit în dar un aparat de fotografiat vechi, care făcea poze pe peliculă și, probabil, anume atunci a și început aventura.
Anul acesta, din cauza pandemiei, artistul a renunțat la prima sa expoziție pe care intenționa să o lanseze la Chișinău. Propunerea de a expune tocmai în Italia a venit de la doi buni prieteni stabiliți acolo: Giovanni și Veronica Chicu. ”Chiar dacă nu am putut merge în Italia în aceste zile, pentru a vedea reacția publicului, am acceptat propunerea, fiind bucuros că la expoziţie se va povesti despre Moldova măcar prin fotografii”, a afirmat Denis Chicu.
Pe lângă poze, în cadrul expoziției au fost aduse obiecte tradiţionale, a răsunat muzică moldovenească. ”Scopul acestui proiect este să facem mai cunoscută ţara noastră cu tradiţiile şi bucatele noastre, istoriile de emigrare şi integrare în Italia”, mai spune el.
Temele din fotografiile expuse au fost diverse: de la peisaje și locuri de vizitat, până la vinuri și vinării, bucate tradiționale, tradiții, viața la sat, Moldova în Uniunea Sovietică, etc.
Fiecare lucrare a fost însoțită de un ghid audio pe care vizitatorii l-au putut utiliza absolut gratuit.
Proiectul s-a desfășurat în colaborare cu Primăria oraşului Schio (Vicenza), mai exact cu biroul de politici şi cultura pentru tineret (“Informagiovani”).
https://www.facebook.com/oleg.chicu/videos/4042251249125314/
Lasă un răspuns