Un nou foișor a fost inaugurat la Măcărești
Ieri, 20 septembrie, la Măcărești, a fost inaugurat un foișor nou, în stil tradițional. Acesta este amplasat între primărie şi Centrul de sănătate Măcărești.
Construcția și instalarea acestuia a fost posibilă grație proiectului „Eu sunt promotorul schimbării”, implementat de Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova în parteneriat cu membrii grupului de acţiune civică „PRO-SPER” și finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Conrad Adenauer.
Startul lucrărilor de renovare a foişorului a fost dat la sfârșitul lunii august. ”Important este faptul că ne-am axat asupra ideii de a păstra și monta toate elementele tradiționale, promovând patrimoniul național, în care lemnul exprimă demonstrativ structura veche și redă din atmosfera locului architectural. Toată operațiunea de construcție și asamblare a gardului, pavajului foișorului revine pe umerii voluntarilor din comună, a celor doi tâmplari iscuțiți care au avut grijă să se implice cu suflet păstrându-și anonimatul și modestia”, povestește Mariana Huțuleac, șefa bibliotecii publice din Măcărești.
În acest context, la inițiativa dânsei, a luat naștere și Campania „Un leu pentru foișorul meu”, care a avut menirea de a colecta fonduri bănești pentru a face posibilă finalizarea acestui obiectiv. Astfel în decursul a o lună și jumătate s-a reușit a fi colectați 2800 lei. Iar din bugetul local al primăriei s-au alocat 2200 lei pentru alte materiale adiționale. Costul total al proiectului a fost de 10 mii lei, 5000 fiind bani alocați de către finanțtorul principal.
„Construcția foișorului este o adevărată provocare pentru comunitatea noastră, deoarece necesită o bună organizare logistică dar și abilități tehnice. Cu toate acestea, cei care reușesc să își construiască propriul foișor trăiesc satisfacția de a fi adus localității propriul element de stil”, a mai adăugat Mariana Huțuleac.
În această ordine de idei, acest foișor, potrivit șefei bibliotecii, are o semnificație deosebită ce va asigura desfășurarea multor activități culturale dedicate satului. ”Prin respectivul foișor se va recupera tot ce se poate a păstra din punct de vedere istoric, iar de acum, prin această actualizare se va prelungi durata de viață a obiectivului”, a conchis Mariana Huțuleac.
Lasă un răspuns