Despre pericolul cauzat de apariția buruienii ambrozia
Specialiștii din cadrul Subdiviziunii teritorială pentru siguranța alimentelor din Călărași reamintesc despre riscul asociat neglijării combaterii buruienii ambrozia.
”În această perioadă este necesar să conștientizăm importanța unei atitudini responsabile în vederea diminuării pericolului cauzat de apariția buruienii Ambrosia artemisiifolia”, a subliniat Ion Gavriliță, șeful secției sănătatea plantelor în cadrul Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor din Călărași, după care a mai adăugat: ”Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, extrem de adaptabilă chiar și în condiții de secetă și arșiță, ceea ce a determinat ca în ultimii ani secetoși să se dezvolte foarte rapid și să cuprindă areale întregi”.
Potrivit lui, impactul negativ major al buruienii se răsfrânge asupra sănătății omului, polenul acestei plante fiind purtat de vânt, provoacă polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, leziuni urticariene de contact) la sfârşitul verii – începutul toamnei, fiind unul dintre factorii agravanți ai astmului bronşic.
De subliniat că ambrozia crește spontan, pe terenurile lăsate în paragină, în special de-a lungul căilor ferate, pe marginea apelor curgătoare, la marginea pădurilor, dar și pe terenurile lipsite de vegetație sau în grădini, parcuri sau terenuri neîngrijite. Semințele care sunt răspândite prin vânt germinează primăvara, planta crește o dată cu majoritatea buruienilor, iar până la jumătatea lunii iulie, ambrozia devine dominantă, atunci când își dezvoltă învelișul floral. ”O singură plantă de ambrozie poate elibera în atmosferă până la câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, ce își pot păstra calitățile germinative până la 40 de ani”, a mai spus șeful Secției.
Astfel, buruiana trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărire și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an. ”În cazul reapariției focarelor de infestare se recomandă efectuarea repetată a lucrărilor de combatere pe întreaga perioadă a anului, evitându-se astfel apariția inflorescențelor”, a mai adăugat Ion Gavriliță.
Totodată, specialiștii au subliniat care sunt măsurile de combatere a ambroziei. Astfel, este necesară smulgerea plantei sau tăierea repetată, care se face obligatoriu înainte de perioada de înflorire, pentru a nu provoca dispersia polenului; eradicarea prin lucrări agricole, ca de exemplu săpat – prașila manuală, tăiat – cosit manual sau mecanic, lucrarea cu grapa cu discuri, lucrarea cu combinatorul; tăierile frecvente sunt foarte eficiente; erbicidarea, în primul stadiu de dezvoltare a plantei (pînă la înflorire) permise pentru utilizare în Republica Moldova.
NOTĂ: La nivel național, în 2018 a fost aprobată Hotărârea de Guvern privind combaterea și prevenirea răspândirii buruienii ambrozia și a Planului de acțiuni privind combaterea și prevenirea răspîndirii buruienii pentru anii 2019-2024. Nerespectarea legislației în vigoare se sancționează conform Codului Contravențional.
Lasă un răspuns