Natalia Junghietu: Despre drepturi, obligații și responsabilități
Azi vreu să vorbesc despre drepturi, obligație și responsabilitate.
De ceva timp, mă tot frământă un gând: De ce marea majoritatea dintre își cunosc drepturile, dar nu și obligațiunile? Cum poate o persoană să fie atît de iresponsabilă în acțiunile pe care le întreprinde? Cum o persoană poate să fie atât de nepăsătoare atunci când vine vorba de o acțiune pe care este obligată să o desfășoare?
Fiecare om are dreptul la viață, iar în viața pe care o are, își asumă și anumite obligațiuni și responsabilități: se naște, crește, se maturizează, întemeiază o familie, își găsește un servciu, muncește… Este responsabil de acțiunile pe care le întreprinde atât acasă, cât și la serviciu, sau în societate.
Așadar, conform Constituției Republicii Moldova, un cetățean are atât drepturi conferite de stat, cât și îndatoriri față de stat. Dacă ai dreptul la muncă, ești obligat să muncești cinstit, dreptul la sănătate îl ai și la fel, ai obligația să ți-o păstrezi. Dacă e să vorbim de educație, omul are dreptul la ea, doar că la noi, un pic, educația șchiopătează. Și aici nu vorbesc de educația de la școală, dar de cei șapte ani de acasă, de lipsa celor șapte de acasă.
Dar nu pot să-i pun pe toți într-o oală. Sunt oameni inteligenți, educați, care, odată ieșiți în lume ei știu cum să acționeze, ce să vorbească, pe cine să ajute. Și anume acești oameni și se străduie să învețe toată viața, tinzând spre perfecțiune. Dar sunt și oameni care pur și simplu nu merită să le acorzi atenție. Nu merită măcar să încerci să le acorzi această atenție, pentru că ei sunt genul de om care le știe pe toate și le poate pe toate. Vezi, Doamne, mai deștept ca el nu e nimeni pe fața pământului. Astfel de oameni, pur și simplu trebuie evitați. Pentru liniștea noastră.
Ce ar însemna termenii ”drepturi”, ”obligații” și ”responsabilități”?
Dicţionarul explicativ al limbii române arată că obligația este ceea ce i se impune cuiva sau își asumă cineva să facă într-o anumită situație, iar responsabilitate ar fi obligația de a efectua un lucru, de a răspunde, de a da socoteală de ceva. Iar drepturile sunt acele drepturi inalienabile fundamentale la care o persoană are în mod inerent dreptul pur și simplu.
Deci, nu uitați, fiecare om în parte are drepturi, dar și obligații, și responsabilități. Atunci când v-ați angajat într-o acțiune, aveți responsabilitatea de a o duce până la capăt, pentru că sunteți obligați să o duceți până capăt.
Lasă un răspuns