Despre gunoiul menajer, respect și curățenie la Ungheni

De 12 ani, municipiul Ungheni are un sistem de evacuare a gunoiului bine pus la punct. Incontestabil, este o istorie de succes și reprezentanți ai administrațiilor publice locale din numeroase localități din Republica Moldova au venit aici pentru a prelua această experiență.
La momentul de față, în municipiu sunt construite 78 de platforme, unde sunt instalate 234 de containere pentru acumularea gunoiului menajer. Întreprinderea Municipală ”AVE Ungheni” are la dispoziție utilajul și echipamentul necesar pentru a evacua gunoiul în timp util. Angajații de aici muncesc zilnic, de la șase dimineața, ca orașul să fie curat.
Cu toate acestea, săptămânal vezi ba ici – ba colo pungi aruncate aiurea, hârtii duse de vânt, resturi menajere pe lângă containere.
Ce se întâmplă, oameni buni?
Se pare că 12 ani e un termen prea mic pentru unele personae ca să înțeleagă că fiecare dintre noi e responsabil de ordinea și curățenia din oraș.
Oare ce i-a lipsit acelui ins care a mâzgălit cu spray containerul? Ce le lipsește celor care, de fiecare dată, lasă deschis capacul de la container, astfel că gunoiul este împrăștiat peste tot de vânt, de pisici sau de câini. E chiar atât de complicat să închizi la loc acel capac, astfel contribuind la păstrarea curățeniei? Ce le lipsește celor care nici măcar nu se obosesc să arunce gunoiul în container și-l lasă, pur și simplu, alături?
De ce refuzăm să ne respectăm, să respectăm munca altora? Sunt întrebări, asupra cărora ar trebui să mediteze fiecare unghenean.
Cu siguranță, nimeni nu și-ar permite acasă la el să arunce resturile menajere alături de căldarea de gunoi sau s-o lase deschisă în mijlocul camerei.
Curat este acolo unde păstrezi
Stimați ungheneni, respectați munca celor care, de la ora șase dimineața, sunt în picioare și evacuează gunoiul. Păstrați curățenia, închideți capacele containerelor, ca gunoiul să nu fie împrăștiat de vânt sau de animale. Nu trimiteți copiii mici să ducă deșeurile menajere afară, la platforme.
Doar împreună putem face așa, ca orașul în care trăim să fie cu mult mai curat.
Angajații AVE-Ungheni fac tot ce le stă în puteri să evacueze gunoiul menajer în timp util, să țină în ordine platformele de acumulare a gunoiului, care sunt dezinfectate cu regularitate. Containerele sunt spălate și dezinfectate în permanență.
”Nu știu ce mai trebuie să facem, ca oamenii să ne susțină, să înțeleagă că trebuie să respecte regulile elementare, să nu arunce gunoiul la nimereală, să nu trimită să ducă gunoiul la platforme copiii care, neajungând până la container, îl lasă jos; să nu lase capacele containerelor deschise”, spune Claudia Coniuhov, directoarea Întreprinderii Municipale ”AVE Ungheni”.
Primăria municipiului Ungheni vine cu un apel către toți unghenenii: ”Păstrați curățenia! Pentru binele dumneavoastră și viitorul copiilor dumneavoastră. Doar împreună vom reuși să avem cel mai frumos și mai curat oraș”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

  • А нашему народу нравиться когда на земле валяется мусор,самим трудно выкинуть мусор ,посылают детей которые не дастоют до контейнера и они кидают на землю а когда делаешь замечание ещё и орут как резанные

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *