Frații din Covasna se mobilizează pentru a oferi ajutor călărășenilor
Cadrele medicale din Călărași vor beneficia, în scurt timp, de sprijin din partea locuitorilor din orașul înfrățit Covasna, România. Frumosul gest de solidaritate vine după lansarea unui apel pentru sprijinirea cadrelor medicale călărășene care luptă împotriva pandemiei Covid-19.
Anunțul a fost semnat de primarul orașului Covasna, Gyerő József și de secretarul general, Vasilica Enea, iar ulterior publicat și în mediul on-line. Aleșii locali, aparatul primăriei, cadrele didactice, personalul medical, partidele politice, asociațiile și parohiile din Covasna sau firmele private au fost rugate să se solidarizeze cu orașul înfrățit și să doneze sume de bani care vor fi folosite pentru achiziționarea echipamentelor de protecție.
„Inițial, m-am gândit eu că ar fi bine, ca și persoană fizică împreună cu soțul meu, să donăm și am luat legătura cu secretarul de la Primăria Călărași. Am întrebat cum putem face ca să trimitem și mi-a trimis acea adresă cu numărul de cont pe care am și publicat-o pe contul de Facebook. Apoi s-a prezentat această adresă în ședința Consiliului Local și am rugat consilierii, aleșii locali ca în măsura posibilităților să contribuie cu o sumă de bani. Astăzi l-am rugat pe domnul primar să semneze acel anunț, deci n-o să strângem noi aici, iar cei care doresc pot să apeleze la bancă și se poate și online. Banii vor fi folosiți pentru prevenirea pandemiei pentru că e foarte greu să previi îmbolnăvirea dacă nu ai spitalele echipate. Și să nu se repete la ei ce s-a întâmplat și la noi, căci și la noi, mult timp, medicii din țară nu au avut echipamente de protecție”, a declarat secretarul general, Vasilica Enea pentru presa de la Covasna.
Viceprimarul orașului Călărași, Vladimir Susarenco, s-a arătat foarte mulțumit și recunoscător față de gestul fraților de peste Prut, mai ales în condițiile în care sistemul medical de la noi se confruntă cu mari lipsuri.
„Este o inițiativă minunată. În ultima perioadă am mai avut parte de surprize frumoase, când câțiva oameni din diaspora au venit cu niște loturi pentru medicina de urgență din Călărași. Evident că este binevenit orice sprijin în astfel de situații. Le mulțumim oamenilor de bună credință din Covasna pentru această inițiativă frumoasă”, a declarat dânsul.
Întrebat unde anume va fi redirecționat suportul oferit de covăsneni, Vladimir Susarenco a declarat că cel mai probabil decizia va fi luată la următoarea ședință a Comisiei Situații Excepționale. ”Este cert că echipamentele de protecție vor fi direcționate exact acolo unde este cea mai mare nevoie de ele. Suntem alături de medicii care s-au pomenit în prima linie, iar în calitate de administrație publică locală facem tot ce ne stă în putință. La moment, lucrăm în vederea oferirii unor locuri temporare în cămin pentru medicii care merg în focare de Covid-19, deoarece au nevoie de spații separate petru a-și proteja familiile de riscurile unor potențiale contaminări. Același cămin care aparține primăriei, ar putea deveni și un centru de triere în cazul în care s-ar înregistra mai multe cazuri de suspecție la Covid-19 la Călărași. Chiar și la moment aici este stocat tot instrumentarul cu care se lucrează în focare”, a mai adăugat viceprimarul.
Primăria orașului Covasna a semnat Protocolul de înfrățire cu orașul Călărași pe 5 martie 2015, stabilind parteneriate de colaborare în mai multe domenii de interes reciproc.
De subliniat că, la Călărași, sunt îregistrate, în total 20 persoane infectate cu COVID – 19.
Lasă un răspuns