Ambasadoarea U-Report, Anastasia Robuleț – despre carantină și cum face față acestei perioade
Sunt deja două luni de când a început perioada de carantină în Republica Moldova. Copiii și tinerii stau acasă, învață de acasă, socializează de acasă. Cu alte cuvinte, acestea sunt perioade foarte dificile pentru ei, iar UNICEF recunoaște acest lucru și sprijină tinerii.
În martie, U-Report Moldova, un proiect dezvoltat de UNICEF și implementat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, a lansat o campanie #CyberHyiene, care are ca scop implicarea tinerilor în spulberarea miturilor și combaterea dezinformării despre COVID-19.
În decurs de o lună, ambasadorii U-Report au postat în mod activ bloguri pe platformele de socializare, prezentând informații de încredere pe această temă. Campania a implicat mai multe persoane și a abordat subiecte precum: protecția personală, distanțarea, modalitățile de răspândire a virusului, zvonuri etc. În același timp, tinerii au fost invitați să se alăture campaniei #MoldovaStaAcasa, pentru a împărtăși cu colegii lor ce fac în timpul carantinei, cum petrec timpul, ce îi îngrijorează și sfaturi pentru a depăși frustrarea. UNICEF a intervievat și câțiva tineri ambasadori U-Report despre experiențele lor în perioada de izolare și cum pot face față presiunii.
Anastasia Robuleț, 17 ani, Ungheni: ”Carantina și cum fac față acestei perioade”
”La începutul carantinei am fost destul de fericită, pentru că o săptămână liberă de la școală strică niciodată. Cu toate acestea, când timpul a trecut și situația s-a schimbat, am început să îmi fac griji pentru cei dragi, mai ales pentru mama mea.
Există atât de multe zvonuri și știri false în jurul acestui subiect, care agravează frustrarea. Am fost fericită să mă alătur campaniei online U-Report „CyberHygiene: Vezi știri false, raportează-le”. Acolo am aflat despre virus și știri din surse de încredere. Împreună cu colegii mei îi ajutăm pe ceilalți să fie informați în legătură cu situația dată fără a cădea sub influența știrilor false.
Îmi lipsește comunicarea cu semenii și prietenii mei. Este greu să nu-mi văd prietenii la fel de des cum făceam. De asemenea, este destul de dificil să studiez online. Această experiență este nouă pentru noi toți, elevii, studenții și cadrele didactice, iar aceasta îmi provoacă frustrare. Încerc să îmi distrag atenția, făcând ceea ce îmi place. Îmi place să creez logo-uri și imagini de profil pentru grupurile din social media.
Sunt voluntară și acest lucru mă ajută foarte mult să-mi controlez grijile și anxietatea. Când îi ajut pe ceilalți, înțeleg că sunt capabilă de aproape orice și aceasta îmi dă putere și forțe pentru a face față izolării.”
Reamintim că Anastasia Robuleț este elevă în clasa a XI-a la Liceul ”Vasile Alecsandri” din municipiul Ungheni și a fost aleasă recent, Ambasadoare Media pentru Obiective Globale, alături de alți 16 tineri din Republica Moldova.
Lasă un răspuns