Vedeți cine dintre călărășeni sunt printre cei mai activi la capitolul colectarea deșeurilor electronice

Liceul ”Mihail Sadoveanu” din Călărași a ieșit printre învingători în cadrul unui concurs național de colectare a deșeurilor electronice.
Proiectul “Colectarea Deșeurilor Electronice și Electrice” a fost organizat de echipa ”Hai Moldova” și s-a desfășurat timp de o lună în întreaga țară. Iar în cadrul Galei de totalizare, echipa de voluntari din clasa a IX-a ”B” de la Liceul ”Mihail Sadoveanu” a avut surpriza să afle că s-a clasat pe un onorabil loc 7 din cele 76 de școli participante la concurs.
Potrivit organizatorilor, peste 38 mii de elevi din toată țara au colectat mai bine de 45 de tone de deșeuri electronice. Voluntarii de la Călărăși au adunat 1724 kg. ”Scopul proiectului a fost unul de informare și conștientizare a tinerei generații asupra importanței gestionării corecte a tuturor tipurilor de deșeuri, și în special a gestionării corecte a deșeurilor de echipamente electrice și electronice”, au declarat în unison organizatorii.
La evenimentul de totalizare organizat la Chișinău, au fost prezenți elevii și profesorii participanți în campanie, parteneri și donatori. Liceul ”Mihail Sadoveanu” a fost reprezentat de profesoara de matematică Maria Cotelea, care a fost și coordonatorul proiectului în instituție, dar și de elevii Valeria Olaru și Marcel Ciobanu.
”Atunci când am auzit despre proiectul acesta inițiat de câțiva studenți, nu am ezitat nicio clipă să particip împreună cu elevii din clasa a IX-a ”B”, a cărei diriginte sunt. La o oră despre mediu am venit cu propunerea, iar copiii s-au arătat foarte interesați, au luat lucrurile la modul serios și așa a pornit toată această experiență interesantă. Ei și-au asumat responsabilitatea de a disemina informația în rândul colegilor din alte clase, au realizat postere etc., astfel încât să se conștientizeze pericolul acestor deșeuri”, povestește profesoara.
Astfel au reușit să adune o cantitate atât de mare de deșeuri anume prin motivația de a face natura mai curată. Elevii împreună cu părinții lor, au adus deșeurile pe care le-au avut acasă și au fost fericiți să contribuie la această campanie. ”Tare ne-am dori ca și în 2020 să se inițieze asemenea campanii pentru a asigura continuitatea lucrurilor bune care au fost fundamentate în anul precedent”, a mai adăugat Maria Cotelea.
La rândul ei, voluntara Valeria Olaru a declarat că s-a simțit mândră să reprezinte școala la acest eveniment important. ”Fireșete că atât eu, cât și colegul meu Marcel Ciobanu, ne-am simțit cu adevărat mândri că am susținut această Campanie națională și, mai ales, că ne-am înscris și printre învingători. Ne-am bucurat să vedem că elevii din liceul nostru au demonstrat că nu sunt indiferenți și că putem da un exemplu prețios de responsabilitate civică și altor oameni din comunitate”, a declarat Valeria Olaru.
Iar premiul pe care l-au obținut – un voucher în valoare de 2000 de lei la un hiper-market din Chișinău, voluntarii l-au donat colegului lor Mihai, care și-a pierdut casa în urma unui incendiu. ”Ne-am gândit că este un gest frumos pentru a-i ajuta să-și asigure masa de sărbători pentru întreaga sa familie”, a mai adăugat dânsa.
De subliniat că deșeurile colectate din întreaga țară vor fi transportate către o companie din România care deține autorizație integrată de mediu și autorizație cu privire la emisii. Și asta pentru că majoritatea deșeurilor electronice conțin substanțe toxice (plumb, zinc, nichel, bariu, crom, substanțe ignifuge etc.), iar aruncate în natură, în termen lung, conduc la afecțiuni precum cancer, disfuncții ale sistemului nervos central, ale sistemului respirator, imunitar, endocrin, digestiv și reproductiv, probleme în dezvoltarea cerebrală, presiune arterială ridicată etc.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *