Speculații despre exporturile moldovenești: Sputnik vede scăderea exporturilor în UE, dar nu vede scăderea și mai mare în cazul CSI

Portalul Sputnik.md a publicat la 30 octombrie o știre  în care autorul accentuează că în ultimele luni se înregistrează o scădere a exporturilor Republicii Moldova în țările membre UE. Știrea este construită tendențios, deoarece autorul nu descrie situația generală a exporturilor din țara noastră în ultimele luni. Dacă ar fi fost analizate datele statistice, s-ar fi văzut că în ultima perioadă exporturile moldovenești au scăzut mai mult în țările CSI decât în statele membre UE.

Titlul nu este confirmat de textul știrii
Portalul Sputnik.md anunță prin titlul știrii: „De ce Moldova exportă tot mai puține mărfuri în Uniunea Europeană” că exporturile din țara noastră către spațiul comunitar scade. În știre se menționează că „Exportul din Republica Moldova în Uniunea Europeană înregistrează un declin deja a patra lună consecutiv”. În continuare este prezentat comentariul expertei Tatianei Lariușina, dar economista vorbește despre contractarea exporturilor în general și nu face referire doar la UE.
Exporturile în CSI scad mai mult decât în UE
Datele statistice arată că, într-adevăr, începând cu luna aprilie exporturile Republicii Moldova pe piața comunitară sunt în scădere față de anul 2018 (cu excepția lunii iulie, când a fost atestată o creștere cu 0,6%). Totodată, potrivit acelorași date, o tendință similară se atestă și în cazul livrărilor de mărfuri în CSI, unde scăderea este și mai mare.
În ianuarie-august 2019, Republica Moldova a exportat mărfuri în valoare de aproape 1,8 miliarde de dolari, cu 2% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Per total, în primele opt luni ale anului curent, exporturile în UE au însumat 1,17 miliarde de dolari, cu 3,26% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului 2018, în timp ce în statele CSI țara noastră a exportat mărfuri în valoare de 261,6 milioane de dolari, atestându-se o scădere de 5,66%.
Analistul economic Veaceslav Ioniță precizează că exporturile se mențin în cea mai mare parte datorită zonelor economice libere și a sectorului automotive (producerea componentelor auto), în timp ce factorii de creștere pentru sectoarele tradiționale sunt epuizați.  „Provocarea autorităților este în primul rând liberalizarea piețelor, începând de la cereale. Factorii de creștere a ramurilor tradiționale sunt epuizați și trebuie să identificăm piețe noi, dar și să ajutăm producătorii să-și mențină prezența pe piețele tradiționale”, spune expertul.
„Deși s-a făcut mare tam-tam, exporturile spre CSI scad”
Și economistul Viorel Chivriga notează că se atestă scăderi semnificative ale exporturilor unor mărfuri tradiționale precum nucile, mierea sau zahărul. Totodată, el notează că în pofida declarațiilor unor reprezentanți ai autorităților, exporturile spre CSI scad în continuare. „Deși s-a făcut mare tam-tam față de schimbarea situației în ceea ce privește intrarea mai masivă pe piața din Est, lucrul acesta nu se vede. Exporturile pe piețele estice sunt în scădere, și în scădere mai mare decât pe piața vestică”, conchide Viorel Chivriga.
Nu este prima dată când portalul Sputnik.md interpretează tendențios datele privind exporturile moldovenești în UE. Anul trecut,  portalul a publicat o știre în care se menționa că Uniunea Europeană nu are nevoie de fructele și pomușoarele moldovenești, ceea ce este o dezinformare.
Cornel Ciobanu
Stopfals.md
Acest articol a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului „Diminuarea efectelor manipulării şi a informației false prin educarea consumatorilor de produse media din Moldova”. Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a Asociației Presei Independente (API) și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *