Expert. De ce cresc prețurile în Moldova și la ce să ne așteptăm la anul viitor?
Veaceslav Ioniță, expert IDIS ”Viitorul”, explică, pe blogul său, care sunt factorii ce au determinat și vor determina în viitor majorarea de prețuri.
Este vorba, în primul rând, de creșterea consumului neacoperit cu producere. ”Avem o creștere de consum al populației de cel puțin 4-5 miliarde lei din contul creditelor și investițiilor publice, care nu au nici o acoperire de producție suplimentară. Într-o economie puternică acest consum ar fi generat creștere economică, dar în Moldova el a generat creșterea importurilor. Drept consecință avem, timp de un an, o înrăutățire a balanței comerciale cu peste 400 milioane USD. Acest fapt a creat un deficit de valută și a dus la deprecierea monedei naționale”, a scris dânsul.
Un alt motiv ar fi deprecierea valutei naționale.
”Creșterea consumul populației a generat creșterea de importuri, care au provocat creșterea puternică a cererii de valută pe piața valutară. Deficitul de valută în ultimul an de zile a dus la deprecierea leului moldovenesc cu 6% față de coșul valutar EURO&USD. Datorită dependenței puternice a consumului populației de produsele de import, deprecierea valutei naționale a influențat direct creșterea prețurilor”, este explicația expertului.
Potrivit dânsului, jumătate din creșterea prețurilor din ultimul an se datorează anume deprecierii valutei naționale.
Al treilea factor pe care-l menționează Veaceslav Ioniță este intervenția abuzivă a politicului.
”Aici vorbim de gaze naturale, energie electrică, apă, transport, prețurile la care sunt artificial menținute în ajun de alegeri, apoi sunt majorate, deseori nejustificat. Însă politicul se bagă nu doar la prețurile reglementate, economia Moldovei are un grad sporit de monopolizare, majoritatea bunurilor și serviciilor sunt prestate de câțiva monopoliști dependenți de puterea politică”, subliniază dânsul.
Ce va urma?
”Moldova, în următorii 1,5 ani, se va confrunta cu un proces continuu de creștere a prețurilor”, susține expertul. Majorările vor fi de 7-10% anual, din cauza celor 3 factori enunțați mai sus.
Lasă un răspuns