Un nou monument la Ungheni. Modest sau complex și consistent? Cui va fi dedicat
Troița martirilor neamului va fi reorganizată. Despre aceasta a declarat Alexandru Ambros, primarul de Ungheni, la 5 iulie, în cadrul unui eveniment dedicat memoriei victimelor represiunilor staliniste din 6-7 iulie 1949.
”Troița martirilor neamului ar putea fi reorganizată într-un loc unde se vor regăsi toți martirii neamului, pentru că noi considerăm că și cei ce au fost deportați sunt martiri. Cred că aceste persoane trebuie să aibă un monument care să le înveșnicească numele”, a subliniat dânsul.
Potrivit lui, aici vor fi adăugate anumite elemente, prin care vor fi înveșnicite și numele celor care au fost deportați. ”Este vorba de o piatră comemorativă”, a precizat primarul, dând de înțeles că deja se lucrează asupra acestui concept.
Ce zice directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Ungheni
”Ca idee nu ar fi nimic ieșit din comun, odată ce vorbim de Troița martirilor neamului, căci victimele deportărilor staliniste fac parte din această categorie”, a spus istoricul Vasile Iucal, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Ungheni, cel care a descoperit troița respectivă, cu mai bine de un sfert de secol în urmă, în cavoul lui Constantin Moruzzi din Biserica ”Sf. Irh. Nicolae” din Dănuțeni, Ungheni și la insistența căruia o copie a acesteia, la scara de 1:3, a fost înălțată în centrul orașului.
Pe de altă parte, dânsul susține că cei ce au trecut prin calvarul deportărilor merită un monument.
”Plăci comemorative au apărut la Ungheni ca ciupercile după ploaie. Nu de astea avem nevoie. Am avea nevoie de un monument, care să fie original, consistent, să lucreze asupra lui artiști plastici”, a explicat istoricul, după care a adăugat: ”Eu cred că Ungheniul este în stare să realizeze un astfel de monument, cu atât mai mult că de aici au fost încărcați sute de oameni în vagoane și duși în Siberia”.
Potrivit lui Vasile Iucal, unui astfel de monument i-ar fi stat bine în locul în care a fost instalată, acum două luni, o placă comemorativă dedicată ”generațiilor de grăniceri”, care a stârnit în societate discuții contradictorii. ”Din necunoașterea istoriei se întâmplă astfel de lucruri, din care cei responsabili nu știu ulterior cum să iasă”, a făcut dânsul o remarcă.
Despre un monument în memoria celor deportați se vorbește la Ungheni de prin anii 90 ai secolului trecut, susține Vasile Iucal. Potrivit lui, fostul președinte al Asociației deportaților din Ungheni, Mihai Macovoz, a bătut ani în șir la ușa primarilor și președinților de raion care s-au perindat, rugând să fie ajutat pentru înălțarea unui monument. Nu a fost ajutat.
”Ar fi o spălare de păcate pentru cel care va face acest lucru”, a mai spus, la final, Vasile Iucal.
Reamintim că, acum zece ani, Mihai Ghimpu, pe atunci președinte interimar al Republicii Moldova, a lansat un proiect de edificare a monumentelor victimelor regimului comunist de ocupatie în fiecare localitate. Au fost instalate, per total, peste 250 de monumente, inclusiv 11 în raionul Ungheni, nu și în municipiul Ungheni. Toate monumentele din raionul Ungheni au fost realizate cu suportul financiar al omului de afaceri Iurie Chirinciuc, originar din satul Costuleni.
Lasă un răspuns