Regulamentul privind bugetarea participativă la Călărași a fost respins de consilieri
Regulamentul privind bugetarea participativă în orașul Călărași, propus spre aprobare la ultima ședință a Consiliului orășenesc, nu a acumulat numărul necesar de voturi ca să fi aprobat.
Exact jumătate din consilierii prezenți, 9 la număr, au votat pro. Ceilalți 9 fie s-au abținut, fie au votat contra. Asta, chiar dacă primarul Nicolae Melnic a menționat că acest proiect este foarte bun pentru autorități și pentru cetățeni. Pentru aprobare, era nevoie de 50% plus 1.
”Trezește anumite semne de întrebare acest fapt”, a spus consilierul Valeriu Gorincioi, el și președinte al Asociației Obștești a pedagogilor, studenților și elevilor ”Vademecum” din Călărași, partener local în implementarea proiectului ”Bugete transparente și cetățeni activi pentru dezvoltare durabilă”, implementat de „Expert-Grup”, cu susţinerea Ambasadei Olandei la București, în cadrul programului MATRA.
”Regulamentul are scopul de a stabili procedura de depunere, evaluare, selecționare, implementare și monitorizare a proiectelor de interes public, inițiate de cetățeni, prin implicarea lor directă în procesul de bugetare participativă”, a explicat dânsul.
Pentru realizarea prevederilor Regulamentului în cauză, s-a propus ca, anual, din bugetul orașului Călărași, să fie alocată o sumă de cel puțin 200 mii de lei. Anume această sumă i-a deranjat pe unii consilieri, care au decis că ea trebuie revizuită.
În 2018, grație aceluiași proiect, la Călărași a fost constituită o coaliție locală pentru transparența bugetară. Atunci, Dumitru Budianschi, director de program Expert-Grup şi coordonatorul proiectului în cauză, menționa că obiectivul de bază este să ajute autoritățile publice locale să-şi îmbunătăţească procedurile de transparenţă bugetară, iar primaria să obțină un partener din partea societăţii civile în procesul de dezbatere, de consultări publice pe problemele ce ţin de formarea bugetului şi efectuarea cheltuielilor din buget.
Lasă un răspuns