Vreți să vedeți cum arăta primul calculator sau primul radar? Mergeți la Călărași
Vreți să vedeți cum arăta primul calculator sau primul radar, primul aparat de fotografiat sau chiar prima instalație la care se imprimau pașapoarte?
Simplu. Le puteți vedea la Muzeul Poliției din Călărași, care a prins contur cu mai bine de doi ani în urmă.
Ideea îi aparține lui Gheorghe Stratan, șeful Inspectoratului de Poliție de aici. Pentru început, dânsul a identificat o anexă neutilizată a Inspectoratului. Acum, această anexă e de nerecunoscut.
Cel care s-a ocupat de adunarea exponatelor a fost inspectorul de patrulare Valentin Gavriliță. El este și cel care are grijă în continuare ca muzeul să arate bine.
Într-un spațiu relativ mic, muzeul abundă de istorie. Fiind întrebat câte piese sunt în muzeu, Valentin Gavriliță nu a putut să ne spună numărul exact. ”Multe!”, a specificat, iar încercarea de a le număra a eșuat.
În schimb, a avut multe de spus despre cea mai logevivă piesă din colecție: un aparat, cu ajutorul căruia se întocmeau portretele-robot ale infractorilor. ”L-am găsit zăcând într-un depozit, uitat de toți. Cel ce a lucrat la el pe timpuri avea lacrimi în ochi când l-a văzut în muzeu”, a povestit Valentin Gavriliță.
Dânsul ne-a arătat și uniforma pe care o purta cu mândrie acum 25 de ani. Acum e frumos aranjată pe un manechin. Aici găsești și multe alte uniforme, chipiuri, veste antiglonț, arme, cărți etc., adunate de la actualii și foștii polițiști călărășeni.
Pe perete sunt fotografiile celor 17 comisari pe care ia- avut Inspectoratul de Poliție din Călărași. Un loc aparte îl ocupă fotografiile celor șase călărășeni căzuți în conflictul armat de pe Nistru.
Lasă un răspuns