Interviu | ”Astfel de proiecte sunt foarte necesare și în continuare, căci, datorită lor, se fac pași fermi înainte”

Eudochia Viziru

Eudochia Viziru

Interviu cu Eudochia Viziru, directoarea Agenției pentru Dezvoltarea Regională și Integrarea Europeană Ungheni (ADRIEU)
Doamna Viziru, încă un proiect a fost implementat de către organizația pe care o conduceți la Ungheni. Vă rugăm să faceți o totalizare a celor realizate.
Într-adevăr, am ajuns la finalul proiectului ”Îmbunătățirea nivelului de pregătire în cazul situațiilor de urgență a structurilor medicale și a populației din Ucraina si Republica Moldova”, impelementat de patru parteneri: Spitalul de Urgență Cernăuți și Spitalul Raional Central Noua Suliță (Ucraina) și, respectiv, din Republica Moldova: Spitalul Raional Ungheni și Agenția pentru Dezvoltarea Regională și Integrarea Europeană. Trebuie să spun că proiectul respectiv este al doilea, pe care îl implementăm la Ungheni cu aceeași parteneri. Mai mult decât atât, și tematica este aceeași: acordarea asistenței medicale în cazul unor situații de urgență.
Ne bucură faptul că acest proiect a venit deja și cu o dotare pentru Spitalul Raional Ungheni. Vorbim de câteva unități de utilaj medical modern. De asemenea, am făcut primii pași în introducerea conceptului de telemedicină, un concept nou pentru Republica Moldova. Ințial, va fi implementat și testat la nivel de instituție, cu perspectiva de a fi extinds în tot raionul. Sperăm să fie replicat și la nivel național. Credem că experiența Ungheniului va fi utilă pentru  multă lume.
Acest proeict a prevăzut și pregătirea voluntarilor.
Da. Este vorba de pregătirea unui număr de 100 de voluntari, care trebuie să fie gata să acorde primul ajutor în cazul apariției unor situații de urgență. Este nevoie ca în fiecare localitate să existe oameni instruiți, care să știe cum să acționeze, cum să facă conexiunea cu toate instituțiile existente la nivel de raion, pentru că și câteva minute pot fi decisive pentru viața unui om. De aceea trebuie ca să avem cât mai mulți voluntari bine instruiți.  Apropo, acest lucru a fost salutat și de primari, și de lucrătorii medicali, care ne-au spus că este bine să fie pregătiți oameni care nu au studii medicale. În caz de situații de urgență, aceștia, fiind instruiți deja, vor putea să se implice, să acționeze corect și, la necesitate, în limita cunoștințelor lor, să acorde și primul ajutor.
Care a fost, din punctul dumneavoastră de vedere, impactul proiectului pentru raionul Ungheni?
Cred că un lucru bun a fost comunicarea actorilor implicați în proiect, dar și a celor ce vor fi implicați în caz de situații de urgență. Vorbim de Spitalul Raional Ungheni, de centrele de sănătate și voluntarii din teritoriu.
Evident că și populația are de câștigat, căci, în viitor, va putea avea acces mai bun la serviciile medicale, mai ales că și cei de la spital își propun stabilirea unei comunicări directe cu populația în situații de urgență.
În plus, și acest proiect, ca de altfel majoritatea, a contribuit la informarea populației, prin publicațiile în presă, prin realizarea și difuzarea unor spoturi TV și radio, prin plasarea unor panouri stradale. Sperăm că acum populația e mult mai informată privind telemedicina și va beneficia, în timp scurt, de această nouă metode de consultanță și monitorizare medicală.
La final, aș mai spune că astfel de proiecte sunt foarte necesare și în continuare, căci, datorită lor, se fac pași fermi înainte, în implementarea unor noi tehnologii, în studierea unor noi experiențe, ceea ce e în beneficiul tuturor.
Proiectul ”Îmbunătățirea nivelului de pregătire în cazul situațiilor de urgență a structurilor medicale și a populației din Ucraina si Republica Moldova” este implementat de patru parteneri: Spitalul de Urgență Cernăuți și Spitalul Raional Central Noua Suliță (Ucraina) și, respectiv, din Republica Moldova: Spitalul Raional Ungheni și Agenția pentru Dezvoltarea Regională și Integrarea Europeană Ungheni.
Valoarea proiectului pentru partenerii de proiect din Ungheni este de peste 101 mii de euro.
Acest proiect vizează creșterea gradului de pregătire pentru situațiile de urgență din zona transfrontalieră  Bucovina și Republica Moldova.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *