Suntem români și punctum! Așa a zis Eminescu. Ce zic tinerii ungheneni
”La mulți ani, România!”, au spus tinerii care frecventează ”Școala viitorului jurnalist” din Ungheni. Vedeți ce au mai zis cu această ocazie.
Andreea Saculțanu, 17 ani, Liceul ”Mihai Eminescu”, Ungheni: ”E de datoria noastră să aducem înapoi România mare și o vom face!”
Cine suntem noi? Români sau moldoveni? Ce ne unește și ne face un tot întreg?
Tricolorul este cel mai frumos simbol al neamului nostru. Trei culori și o singură iubire. Nu admitem nimănui ca să ridice alt steag pe pamântul românesc decât steagul națiunii noastre române! Mereu la datorie trebuie să fie tricolorul și spiritul românesc.
Nu în ultimul rând, și limba este aceeași pe care o vorbim. Toți am fost români, dar acum unii își zic moldoveni. De ce?
Noi putem schimba totul, noi suntem frați și surori și avem o singură mamă – România. Noi continuăm să luptăm pentru ce v-ați jertfit. Vă suntem profund recunoscători că ați luptat pentru ca astăzi să avem unitate naționlă.
E de datoria noastră să aducem înapoi România mare și o vom face!
Basarabia acum este un copil înfășurat într-o plapumă de sârma. Este o bucata ruptă dintr-un mare întreg.
Tatiana Barbarii, 16 ani, elevă la Liceul ”Mihai Eminescu”, Ungheni: ”Sângele ne este românesc”
”Suntem români și punctum!”, așa a afirmat marele scriitor Mihai Eminescu.
Aș putea afirma că generația noastră este română. Adică, chiar dacă suntem o țară independentă, noi de la început am fost uniți cu românii, am fost o unică țară. Și majoritatea oamenilor, desigur, doresc unirea cu România.
Vorbim limba română și o vom vorbi.
De acolo ne sunt rădăcinile, acolo au trăit strămoșii noștri și iarăși ajung la afirmația că suntem români și punctum. Sângele ne este românesc.
Ecaterina Fonariuc, 14 ani, elevă la Liceul ”Vasile Alecsandri”, Ungheni: ”Și, totuși, suntem români”
Datorită faptului că Republica Moldova a fost una cu România, spun cu multă mândrie că noi suntem români. Graiul românesc este unul mlădios și plin de șarm, ce este prezent în orice melodie, orice poezie, orice text folcloric.
Eu una mă mândresc cu faptul că pot spune că sunt româncă.
Din cauza problemelor cauzate de Uniunea Sovietică și desprinderea de mânia, în Republica Moldova au rămas ramuri ce cresc spre pomii ruși. Mulți cetățeni ai Moldovei, la întrebarea: ”Ce limbă vorbești?”, mai răspund: ”Limba moldovenească”. Și, totuși, suntem români.
Rodica Spataru, 14 ani, Liceul ”Vasile Alecsandri”, Ungheni: ”Cu timpul să devenim un tot întreg”
Faptul că țara în care locuim este Republica Moldova, nu este rău sau greșit să ne considerăm români.
Dacă vorbim în limba română, scriem și învățăm în aceasta limbă, ne putem considera o parte din ei. Din ce în ce mai mult Republica Moldova încearcă să se integreze în grupul lor, de aceea noi, fiind o generație nouă, trebuie să ne străduim să înlăturăm diferențele dintre Republica Moldova și România, iar cu timpul să devenim un tot întreg.
Alexandru Dănilă, 14 ani, Liceul ”Vasile Alecsandri”, Ungheni: ”Oricând găsim momentul potrivit, trebuie să spunem cu mândrie: sunt român și punctum”
De-a lungul istoiei, poporul român a trecut prin multe greutăți pe care le știm foarte bine de la orele de istorie. Neamul nostru a fost de multe ori ridicat în slăvi de către unii străini datorită curajului și ospitalitîții de care au dat dovadă.
Puterea fiecărui stat se caracterizează prin unitate, încredere în sine și inteligență. Aceste calități stau la baza drumului spre succes ale acestei națiuni.
Oriunde ne-am afla, afirmația: sunt român, trebuie să persiste în memoria noastră. Oricând găsim momentul potrivit, trebuie să spunem cu mândrie: sunt român și punctum.
Daniela Lazariuc, 13 ani, Liceul ”Vasile Alecsandri”, Ungheni:
Trecutul nostru ne demonstrează ca noi suntem români.
Moldova noastră a fost și ea o parte a României, până când rușii ne-au despărțit.
Vorbim limba română. Deci, suntem români și punctum.
Nichita Vașciuc, 14 ani, Gimnaziul ”Gaudeamus”, Petrești:
Trecutul nostru nu moare. El nici nu este trecut de fapt, fiindcă e prezent.
Noi ne tragem din aceleași rădăcini, avem aceleași istorie, avem același suflet și aceeași limbă.
Suntem diferiți de alte popoare, căci noi suntem români și avem tot dreptul și toata puterea să spunem că: Noi suntem români și punctum!
Daniela Dubangiu, 16 ani, gimnaziul Cetireni:
Suntem români, cu a noastră limbă
În ea scaldatu-ne-am nepoții.
Suntem români, suntem cu toții
Și ne furăm ca… idioții!
Lasă un răspuns