Câteva instituții de învățământ din Ungheni și Călărași vor fi eficientizate energetic
Încă două proiecte pentru eficientizarea energetică şi valorificarea surselor de energiei regenerabile vor fi implementate în Ungheni și Călărași. Astfel, Consiliul Fondului pentru Eficiență Energetică (FEE) a aprobat spre finanțare proiectele care vizează eficientizarea consumului de energie în cadrul gimnaziului ”Dimitrie Cantemir” din orașul Cornești (Ungheni) și în cadrul gimnaziului Dereneu (Călărași).
Potrivit unui comunicat de presă a Ministerului economiei și Infrastructurii, proiectele realizate de Fondul pentru Eficiență Energetică (FEE) sunt la etapa de elaborare a documentației și inițierea executării măsurilor de eficiență energetică. Valoarea totală a proiectelor ajunge la suma de 3 milioane lei.
Nina Doroș, directoarea gimnaziului Dereneu spune că proiectul presupune schimbarea câtorva geamuri și uși, plus instalarea termostatelor în sălile de clasă. ”Este foarte necesar acest proiect, mai ales că școala a fost dată în exploatare în 1976 iar unele geamuri sunt încă de atunci și noi nici măcar nu le putem deschide pentru a le spăla”, a menționat dânsa.
În schimb la gimnaziul din orașul Cornești se va face termoizolarea pereților pentru întreaga clădire. Potrivit lui Leon Bilețchi, directorul gimnaziul, aceasta va ajuta la economisirea combustibilului, de la 80 de tone de cărbune pentru sezon, la 50, precum și la ridicarea temperaturii cu aproape patru grade în instituție.
Totodată, Fondul pentru Eficiență Energetică a acceptat spre finanțare alte trei proiecte-pilot în domeniul eficienței energetice. Este vorba de casa de cultură din Semeni (Ungheni) și două proiecte în raionul Călărași. Primul proiect își propune eficientizarea consumului în cadrul grădiniței de copii ”Lăstărel” din orașul Călărași, iar cel de-al doilea proiect este ”Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor”, finanțat în parteneriat cu programul UE ”Convenția primarilor – proiecte demonstraționale” (CoM-DeP). Investițiile totale aferente proiectelor-pilot ajung la valoarea de 15,8 milioane lei.
Lasă un răspuns