Start unui nou proiect finanțat de Uniunea Europeană
Pe 20 martie curent, la Cernăuți, Ucraina, a avut loc conferința de presă privind lansarea proiectului „Îmbunătățirea nivelului de pregătire în cazul situațiilor de urgență a structurilor medicale și a populației din Ucraina si Republica Moldova”, nr. 832249068, implementat în Programul de Cooperare Teritorială Republica Moldova – Ucraina în cadrul Parteneriatului Estic (EaPTC), primul apel de proiecte, finanţat de Comisia Europeană, iar Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) este Autoritatea de Management care asigură implementarea programului.
Proiectul vizează creșterea gradului de pregătire pentru situațiile de urgență din zona transfrontalieră Bucovina și Republica Moldova și va fi implementat de către patru parteneri: Spitalul de Urgență Cernăuți și Spitalul Raional Central Noua Suliță (Ucraina) și, respectiv, din Republica Moldova: Spitalul Raional Ungheni și Agenția pentru Dezvoltarea Regională și Integrarea Europeană Ungheni.
La eveniment au participat și reprezentanții partenerilor din Ungheni.
Pentru a atinge principalul obiectiv al proiectului, vor fi realizate un șir de activități care țin de consolidarea capacităților instituțiilor medicale implicate în realizarea proiectului prin procurarea și dotarea cu echipament modern, instruirea si pregătirea personalului medical și a voluntarilor, care se vor implica în caz de situații de urgență, mediatizarea activităților proiectului și sensibilizarea opiniei publice privind necesitatea îmbunătățirii nivelului de pregătire în caz de situații de urgență prin realizarea și difuzarea materialelor jurnalistice și instalarea panourilor publicitare.
Participanții la eveniment din partea partenerilor au apreciat faptul că, prin acest proiect, în cele trei spitale vor fi puse la dispoziția cadrelor medicale aplicații mobile speciale cu utilizarea tehnologiilor IT în medicină, indispensabile pentru situațiile de urgență.
La Spitalul de Urgență din Cernăuți va fi creat un centru de primire și diagnosticare pentru persoanele afectate, astfel se va contribui la asigurarea unui răspuns rapid pentru situații de urgență.
Eudochia Viziru, președinta Agenției pentru Dezvoltarea Regională și Integrarea Europeană Ungheni – ADRIEU, partener în proiect, și-a exprimat convingerea că proiectul va contribui la creșterea nivelului de pregătire a structurilor medicale și a populației în cazul situațiilor de urgență pentru cele două regiuni implicate, iar parteneriatul format va fi eficient și de durată, dezvoltîndu-se un schimb și un transfer de experiență.
Proiectul se va încheia în luna noiembrie a anului curent.
Pentru mai multe informaţii puteţi apela la tel: 078393310, e-mail: ao.adrieu@yahoo.com
Acest proiect este finanțat de Comisia Europeană, implementat în Programul de Cooperare Teritorială Republica Moldova – Ucraina în cadrul Parteneriatului Estic (EaPTC), primul apel de proiecte.
Scopul Programului este de a crea un mediu favorabil pentru programele de cooperare teritorială de-a lungul frontierelor între țările: Moldova – Ucraina, Armenia – Georgia, Azerbaidjan – Georgia și Belarus – Ucraina, respectând specificului fiecărei zone de frontieră. La fel, Programul își propune să consolideze capacitățile autorităților locale și regionale și actorilor nonguvernamentali să dezvolte și să implementeze în comun proiecte transfrontaliere. Contribuția generală a Uniunii Europene la implementarea Programului EaPTC este de 12,5 milioane de euro.
Lasă un răspuns