Premieră. Zilele energiei durabile și la Călărași
Călărașiul s-a alăturat orașelor din Europa care sărbătoresc Săptămâna europeană a energiei durabile. Este pentru prima dată, când aici au fost organizate diverse activități cu această ocazie.
Evenimentele dedicate energiei sustenabile au avut loc pe 6 și 7 iunie.
”Odată cu semnarea Convenției Primarilor privind clima și energia, am reușit să efectuăm lucrări de termoizolare termică la Școala de arte, la Școala primară din oraș, la Liceul ”Mihail Sadoveanu” și la grădinițele din localitate. Am obținut finanțarea din partea Guvernului Germaniei pentru construcția unei noi grădinițe energo-eficiente, au fost instalate central termice eficiente la doi agenți economici. În curând, vom instala becuri LED pe străzile orașului”, a declarat Nicolae Melnic la festivitatea de deschidere a evenimentului”.
De notat că un exemplu de respectare a normelor europene de mediu și de eficiență energetică este grădinița „DoReMicii” din Călărași, inaugurată anul trecut și care a devenit, în scurt timp, atractivă nu doar pentru părinți și copii, ci și pentru comunitățile care-și doresc cu adevărat instituții eficiente din punct de vedere termic.
Astfel, organizatorii au demonstrat publicului cum funcționează această grădiniță, ea fiind, la ora actual, cea mai energo-eficientă clădire publică din Republica Moldova. Aici a fost organizată o zi a ușilor deschise.
”Iarna, pentru încălzire, am cheltuit maximum 3600 lei, în comparație cu celelalte grădinițe din oraș, care cheltuie în medie 40 mii de lei. Respectiv, resursele economisite le-am investit în materialele pentru copii”, a declarat pentru cei curioși Silvia Dodon, directoarea grădiniței, după care a făcut o remarcă: ”Astfel de grădinițe nu am mai întâlnit nici în Republica Moldova, și nici în țările vecine”.
Tot în această perioadă au fost organizaate diverse ateliere de reciclare creativă, face painting pentru copii, dar și un maraton al energiei.
Zilele energiei durabile la Călărași au avut loc în cadrul proiectului „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor”, implementat de Primăria Călărași, în parteneriat cu IDIS „Viitorul”. Acesta presupune instalarea unei rețele de iluminat de 21 km și iluminarea arhitecturală a două clădiri publice.
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului UE ”Convenţia primarilor – proiecte demonstraționale”.
Lasă un răspuns