La Călărași, șomeri – mai puțini, locuri de muncă – în creștere

Imagine simbol : bihon.ro

La Călărași s-a atestat o mică scădere a numărului șomerilor. Despre acest fapt a anunțat Doina Harea, șefa Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă (AOFM) de aici.

”Scăderea e constantă. Astfel, în anul 2015, au fost înregistrați 737 de şomeri, în 2016 – 705, iar în 2017 – 655”, a precizat dânsa.
Doina Harea a explicat și de ce numărul șomerilor scade: ”Există mai mulţi factori. În primul rând, este vorba de tendinţa continuă de a merge la muncă peste hotare. Zilnic ne trec pragul cetăţeni care se interesează de astfel de oportunităţi”, a spus ea.

pentru bărbaţi este disponibilă oferta de a merge la lucru temporar în Israel, în domeniul construcţiilor, atunci pentru femei ofertele sunt inexistente la moment. ”Discutăm cu fiecare persoană în parte, îi propunem în mod prioritar ofertele de muncă din teritoriu, dar oricum nu prea îi putem convinge să rămână acasă”, a subliniat Doina Harea.

De notat că, anul trecut, prin intermediul AOFM, au mers la muncă în Israel 102 de călărăşeni, în anul 2016 – 153, iar în 2015 – 47 de persoane.

”Sarcina pentru anul 2018 este să identificăm 920 de locuri vacante. Suntem aproape convinşi că vom reuşi”, a făcut o remarcă AOFM Călărași.
Potrivit Doinei Harea, în prezent se observă o criză acută de forţă de muncă, în special în oraş. ”Aproape în fiecare zi primim telefoane de la agenţi economici, care caută persoane potrivite, dar nu prea avem cu ce să le satisfacem cerinţele. O bună parte dintre şomeri nu au studii”, a spus dânsa.

În prezent, din cei 225 de şomeri aflaţi în evidenţă, 32 sunt fără studii sau cu studii primare, 124 sunt doar cu studii gimnaziale, 17 au studii liceale, 21 – studii secundar profesionale, 12 – colegiale şi numai 19 au studii superioare.
”Cred că cifrele vorbesc de la sine. Dependenţa de ajutoare sociale este cea mai mare povară cu care avem de luptat. O bună parte dintre şomeri vin la agenţie numai pentru nevoia de a avea un statut ocupaţional, ca să poată să solicite ajutor social. Luptăm din răsputeri să-i motivăm să se angajeze, dar nu prea îi putem scoate  din această zonă de confort”, a explicat Doina Harea.
Potrivit dânsei, cei ce nu vor să lucreze găsesc o sumedenie de motive, începând cu lipsa transportului, salariul mic, faptul că au copii mici și până la probleme de sănătate.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *