Întrebare și răspuns. Morile de vânt versus turbinele eoliene

Săptămâna trecută, la redacția ziarului ”Expresul” a venit o scrisoare de la Grigore Furculiță din Sadova Călărașilor, pedagog pensionar.
”Dragă redacție ”Expresul”,
Se vorbește și se scrie mult, în ultimul timp, despre utilizarea surselor de energie regenerabilă. Republica Moldova are multe dealuri, pe care strămoșii noștri le-au folosit cu multă pricepere. Fac referire la morile de vânt care au servit cu succes populația. Acum nu mai sunt, dar, dacă ar fi, nu ar strica. Pe vremuri, mori de vânt erau aproape în toate satele.
Pe dealul Onișcanilor, ”Sfrida”, erau 11 mori de vânt, iar pe dealul Hirovei, ”Hirișeni”, erau patru mori. Măcinau făină de tot felul, asigurând întreaga populație cu făină pentru copt pâine. ”Franzeluța” nu era.
În locul morilor de vânt de odinioară, se pot monta turbine eoliene și dealurile noastre ar produce nu numai struguri, dar și energie electrică.
Acum, în locul a 11 mori de vânt pot fi montate 20 de turbine eoliene. În aceste locuri bate vântul chiar și în zilele toride de vară. Astfel, s-ar putea electrifica Moldova.
E necesar de organizat o campanie națională, iar ziarul ”Expresul” ar scrie despre soarta morilor de vânt pentru cele trei raioane: Ungheni, Nisporeni și Călărași. Ar prelua exemplul și alte raioane. Și atunci, prin intermediul statului, am putea electrifica întreaga republică cu energie proprie, dacă ținem cont că eolienele nu necesită acumulări de apă și nici strămutări de sate. Unde mai pui că pe aceste dealuri trec linii de curent electric, care sunt o mare prioritate pentru transportul energiei electrice”.
În locul morilor de vânt, o turbină eoliană
Mai săptămâna trecută, a apărut o turbină eoliană pe dealul Nișcanilor. Pe timpuri, potrivit primarului de Nișcani, Petru Sorici, pe acel deal au existat nouă mori de vânt. ”Așa se spune din bătrâni”, a precizat dânsul.
Făcând referire la turbina eoliană proaspăt instalată, Petru Sorici ne-a spus că este a unui antreprenor călărășean, Dumitru Plămădeală.
”Agentul economic a cumpărat terenul respectiv, fiindu-i, totodată, schimbată destinația din teren agricol în teren pentru construcție. Asta e tot ce a depins de noi”, a menționat primarul. Fiind întrebat dacă Nișcaniul va beneficia cumva pe urma acestei turbine, dânsul a răspuns: ”Nu cred. Totuși, ne bucurăm că turbina e pe teritoriul nostru, astfel că impozitele vor veni la noi”.
L-am contactat pe Dumitru Plămădeală pentru a afla mai multe informații. Dânsul, însă, a refuzat să ne dea careva detalii. ”Nu am dreptul să spun cui aparține turbina. Eu mă ocup de instalarea ei. În plus, nici nu e nevoie să scrieți, căci sunt deja o mulțime de turbine. Nu trebuie să scrieți”, a tăiat-o dânsul scurt.
Până în prezent, în această primăvară, a fost instalată o turbină eoliană la Șendreni (Nisporeni). În scurt timp, va apărea una și la Mirecști (Ungheni).


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

  • Sunt Radu Vasile Jr., tânăr specialist ecolog din Corneștiul Unghenilor. Probabil a 3 localitate după altitudine, peste 300 metri/nivel maritim, evident și clima cam puternic se deosebește la această altitudine, astăzi, 31 martie, se mai pot face bulgări de zăpadă. Nu-mi ajung idei, cum de procedat p-u tragerea investițiilor p-u instalarea unei turbine eoliene. Asta doar prezintă durabilitate cu roade de dezvoltare rurală. La ”Summit-ul Pământului de la Rio de Janeiro”, 1992, s-a consacrat un capitol aparte Agriculturii Durabile și Dezvoltării Rurale.
    vă rog, ajutațimă cu sfaturi, propuneri
    veterpass@mail.ru
    mercy

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *