Statistici. O populație tot mai îmbătrânită

Numărul populației economic active din raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași e sub media pe țară. Așa arată datele făcute publice recent de Biroul Național de Statistică.

Foto-simbol

Totuși, situația nu e dintre cele mai rele. Astfel, raioanele Nisporeni și Călărași se află la limită, având ambele o rată de activitate a populației de 45%, fiind doar cu o zecime mai puțin decât media înregistrată în Republica Moldova. În clasamentul pe raioane, se situează pe locurile opt  și, respectiv, nouă.
Mai îngrijorătoare pare să fie situația în raionul Ungheni, care se află în clasamentul respectiv, pe poziția a 20-a, având o rată de activitate a populației de 40%.
Specialiștii explică acest fenoment prin procesul de îmbătrânire demografică, dar și emigrarea populației.
De notat că, potrivit statisticilor, numărul populației economic active a scăzut, timp de zece ani, cu 8%, ajungând să fie, la ultimul recensământ, de 45,1%, față de 53,1% în anul 2004.
Doar în șapte raioane și două municipii (Chișinău și Bălți) rata de activitate a populației depășește media din Republica Moldova.
Totodată, se constată majorarea participării în economie a populației peste vârsta aptă de muncă, adică a pensionarilor: de la 4,3% la 6,7%.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *