Documentar. ”Călărași – un ținut la poarta raiului”
Pe 22 decembrie 2017, la Casa raională de cultură ”Ion Ungureanu” din Călărași, a avut loc avanpremiera filmului documentar ”Călărași – un ținut la poarta raiului”.
De fapt, potrivit realizatorilor, filmul este încă în etapa de post-producție, find proiectat într-o variantă de lucru. Cu toate acestea, au venit să-l vizioneze sute de călărășeni.
”Mai este de lucru un pic la sunet și culori, apoi va fi tradus și în limba engleză”, a specificat Dumitru Trifan, șeful Direcției Cultură și Turism din Călărași, după care a menționat: ”După ce filmul va fi gata, vom cumpăra 100 de exemplare pentru a le oferi în dar oaspeților noștri străini. Astfel vom promova ținuturile noastre”.
Filmul, potrivit lui Dumitru Trifan, este foarte reușit, iar denumirea este atractivă. Totuși, există un neajuns. ”În cele 52 de minute, atât cât durează, nu încape tot potențialul turistic pe care îl are raionul Călărași”, a făcut o remarcă dânsul.
Spectatorii, care au fost și cei mai buni critici, și-au expus opiniile, au adresat întrebări echipei de producere, iar la final au propus să fie realizate noi episoade despre Călărași.
De notat că filmările au avut loc în perioada iunie – noiembrie 2017. La realizarea peliculei au fost implicate patru grupuri folclorice din raion, Muzeul ”Casa Părintească” din Palanca, Muzeul ”Casa Viorii” din Călărași, ”Casa Mierii” din Răciula, ”Casa Olarului Vasilii Gonceari” din Hoginești, Vinăria ”Aghenie” din Sadova și peste 200 de locuitori ai satelor Palanca, Răciula, Meleșeni, Sadova, Leordoaia, Bravicea, Hârbovăț, Hârjauca, Frumoasa și Hoginești.
Filmul a fost produs de ”Symbol Media”, în co-producție cu ”Alternative Cinema”, cu sprijinul Consiliului Raional Călărași.
Premiera oficială a filmului se preconizează pentru prima jumătate a anului curent, la Chișinău, cel mai probabil în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar ”Cronograf”.
În prezent, potrivit realizatorilor, se duc tratative cu mai multe studiouri din România și Suedia pentru o post-producție profesionistă, ”în condiții de secolul al XXI-lea”.
Lasă un răspuns