S-a rescris istoria. Eorii satului Peticeni au revenit în prim-plan
Zi remarcabilă pentru istoria satului Peticeni. Duminică, 17 septembrie, în prezența mai multor localnici, a sfințit, un monument al eroilor.
Exact în centrul satului, în locul unde se întretaie cele patru drumuri, a renăscut monumentul eroilor. Mai exact, în locul vechiului monument din piatră cu o stea roșie în vârf, a apărut altul nou, din granit.
”Pe vechiul monument era indicat numele unei singure persoane, a unei poloneze care a murit în localitatea noatsră în timpul celui de-al doilea război mondial. Acum, pe noul monument sunt încrustate numele tuturor eroilor noștri, care au luptat pe front”, afirmă Ana Moroșanu, secretara Consiliului local Peticeni.
Și-au găsit locul pe placa comemorativă și cei 104 de bărbați ai Peticeniului care au trecut prin focul și urgia războiului, inclusiv cei 42 care au căzut pe front, dar și cei care au avut norocul să se întoarcă acasă și să-și trăiască zilele în pace.
Au plecat, în timp, și ei la cele veșnice. Satul nu mai are nici un veteran al celui de-al doilea război mondial.
Potrivit Anei Moroșanu, ultimul veteran de război a decedat în 2015.
”Trebuie cumva să ne promovăm și să ne cunoaștem eroii. În fiecare localitate există o istorie a eroilor. De ce nu am avea-o și noi? Doar așa consider că le vom păstra vie memoria, iar urmașii noștri își vor cunoaște și ei istoria, își vor cunoaște eroii”, a explicat dânsa.
Pentru renovarea monumentului eroilor s-au cheltuit peste 180 mii de lei, dintre care 133 mii sunt din bugetul primăriei, iar peste 50 de mii de lei sunt din donațiile localnicilor, dar și ale diasporei.
”Cea care ne-a ajutat în mod special, și la colectarea banilor, și la întocmirea listia veteranilor de război a fost consăteanca noastră, Valentina Cojocaru”, a subliniat Ana Moroșanu, după care a adăugat: ”Toți cetățenii din sat s-au implicat voluntar în renovarea monumentului. Datorită lor, am reușit să realizăm un proiect frumos pentru localitate”.
La final, dânsa a mai spus: ”Este o onoare pentru sat să avem un astfel de monument. Dintr-un sat cu o populație de 1200 de locuitori, consider că 104 veterani este un număr foarte mare. Acești oameni, care au luptat pentru pace, merită un astfel de sacrificiu din partea noastră”.
Vechiul monument a fost construit în îndepărtatul an 1966.
Lasă un răspuns