O zi în vizită la Școala Profesională din Nisporeni

Chiar dacă clopoțelul a anunțat deja începutul vacanței mari, la Școala Profesională din Nisporeni mai poți întâlni încă multă lume în aceste zile. Aici sunt în toi examenele de absolvire. Emoțiile sunt la cote maxime pentru cei 170 de elevi care vor absolvi în anul curent instituția respectivă și vor primi diploma ce va confirma că sunt buni viticultori și vinificatori, bucătari, cusători, apicultori sau cizmari.
Liniște, are loc examenul!
9 iunie. Zi de vineri. La ușa fabricii de vin a Școlii Profesionale stau cuminți mai mulți tineri și așteaptă cu sufletul la gură să ajungă înăutru, unde speră că vor trage biletul norocos. Așa i-am surprins, emoțiile erau mari…
După ce au studiat timp de trei ani și au aflat cam tot ce se putea afla despre drumul strugurelui din câmp până în sticla cu vin, a venit și ziua cea mare pentru cei 18 elevi, care, iată-iată, vor deveni absolvenți. Printre aceștia se numără și Denis Ignat, căruia tocmai îi venise rândul să iasă în fața comisiei de examinare, formată din profesori și specialiști de la fabricile de vin din Nisporeni, ca să-i convingă că nu a pierdut vremea în zadar, ci a învățat și cunoaște procesul de producere a unui vin de calitate.
”Am emoții, dar sper să fac față”, a mărturisit tânârul. Urma să vorbească despre construcția vinicolă și cerințele față de ea.
În comisie, gata să-l asculte era și profesoara lui la specialitatea vinificație, Maria Fărîmă. Emoțiile dânsei  i se citesc pe față. ”Sper că acești tineri își vor găsi un rost în viață și, în pofida faptului că meseria respectivă este cumva lăsată în umbră, vreau să cred că au făcut o alegere bună”, a menționat dânsa.
”Cel mai important este ca acești tineri, după absolvire, să-și găsească un loc de muncă. Dar să știți că ceea ce au învățat aici le va prinde bine și în viață, căci, cu siguranță, vor păstra tradiția de a avea acasă, în beci, măcar un butoi cu vin de calitate”, a  adăugat examinatorul Vasile Popescu, inginer-tehnolog la o frabrică de vinuri spumante din Nisporeni.
De la examen în sera cu roșii
Studiile și agricultura merg mână în mână la Școala Profesională din Nisporeni. Pe Gheorghe Robu, șeful lotului didactic al instituției, l-am surpins în sera cu roșii ciupind lăstarii plantelor înflorite. ”Această seră este doar o mică parte a lotului nostru didactic, în care anual plantăm diverse legume. Mai avem și o plantație de 2 hectare de viță de vie, și peste 56 de hectare de teren însămânțat cu orz,  floarea soarelui și porumb. De toate am grijă eu împreună cu elevii, dar și cu cadrele didactice”, explică dânsul.
Pe lângă faptul că școala obține anual venit din comercializarea producției agricole obținute de pe loturile respective, acestea mai reprezintă și adevărate laboratoare în aer liber pentru elevi.
”Este bine să înveți să crești roșii și castraveți din cărți, dar și mai bine e să combini teoria cu practica”, face o concluzie Gheorghe Robu, subliniind astfel că învățământul profesional nu este eficient fără de această combinație între teorie și practică.
Din seră la  firmele de exercițiu ”NisVin” și ”LeguMiere”
Ce-o mai fi și aceste firme de exercițiu? Cu această întrebare în cap am pășit pragul unei încăperi, care, la prima vedere, nu se deosebea cu nimic de o sală de clasă obișnuită, cu mese, scaune și o tablă în față. Am surprins-o aici pe Olesea Maftei, profesoară la Bazele antreprenoriatului, lucrând cu un grup de elevi, viitori bucătari, la ideile lor de afaceri.
”Firmele de exercițiu reprezintă, de fapt, niște firme virtuale, care au fost create pentru elevi prin intermediul unui proiect pentru dezvoltarea spiritului lor antreprenorial. Școala noastră a fost prima din republică, care a beneficiat de acest proiect. Acum avem două firme, care reflectă exact domeniile de activitate ale școlii și se ocupă de producerea vinului, legumelor și mierii de albine. Elevii fac aici contabilitate, plătesc salarii, achită impozite, cumpără și vând produse. Toate aceste operațiuni sunt, bineînțeles, virtuale. Dar elevii învață să gestioneze o afacere în timp real”, a explicat profesoara.
Potrivit dânsei, grație acestor firme, dar și obiectului de studiu Bazele antreprenoriatului, care se predă aici de mai bine de zece ani, tinerii ies de pe băncile școlii pregătiți să-și lanseze propria afacere.
Mulți dintre absolvenți au deja propriile plantații de viță de vie, livezi, sar și alte afaceri. Mai nou, o elevă și-a deschis propiul atelier de croitorie la Nisporeni chiar din primul an de studii. În prezent, ea se pregătește de exemanele de absolvire și, concomitent, gestionează cu succes mica sa afacere. Îi zice Irina Tîmbur, are 32 de ani și este din Nisporeni.
Apropo, i-am vizitat atelierul, care se află în incita Incubatorului de afaceri și am surprins-o în plină activitate. Dar desre istoria ei vă vom informa în una dintre edițiile viitoare ale ziarului.
Să revenim însă în clasa firmelor de exercițiu și la discuția cu Olesea Maftei. Dânsa a punctat: ”Eu cred că școlile profesionale sunt pe nedrept neglijate de unii tineri. Și aici se face carte, și aici poți deveni un meseriaș bun, pentru că avem condiții foarte bune și profesori profesioniști”.
Iar Valentina Nastasiu, directoarea adjunctă pe educație, a venit cu o completare: ”Anul acesta, avem patru cadre didactice care au obținut gradul I. De asemenea, colectivul didactic întinerește, ceea ce ne bucură. Nu ne rămâne decât să continuăm munca în direcția îmbunătățirii imaginii școlii noastre și să atragem cât mai mulți tineri aici la studii”.
[wzslider]De vorbă cu viitorii apicultori
În aceeași zi, am aflat că Școala Profesională din Nisporeni pregătește și viitori apicultori. Printre ei se numără și Ion Gladchii, originar din Todirești, Ungheni. Mi-a spus că a ales această meserie, pentru că-și dorește să devină specialist cu acte în regulă și să continue să dezvolte afacerea familiei sale.
”Avem acasă o prisacă de, 150 familii de albine și am decis să vin să învăț de apicultor ca să-i fiu de ajutor tatei”, a explicat tânărul. Deși cunoștea multe secrete despre albinărit de la tatăl său, el susține că și la prisaca școlii din Nisporeni a avut multe de învățat. Mai mult ca atât, este mulțumit de condițiile de studii de aici.
Școala Profesională: realizări și planuri de viitor
De la directorul Dumitru Lupei citire
Școala Profesională Nisporeni finalizează anul de învățământ cu realizări frumoase în domeniul educațional. Printre acestea – trecerea cu succes la o formă nouă de educație profesională, învățământul dual.
Acest sistem de învățământ constă în 30 % studii teoretice și 70 % studii practice și face să existe o colaborare și sinergie între școlile profesionale și agenții economici. Elevii, după absolvire, nu se duc speriați la angajator, ci merg calm și relaxat la întreprinderea unde au au făcut practica și știu bine că vor fi angajați acolo fără probleme.
Astfel, după ce, anul trecut, am realizat cu succes învățământul dual la meseria de cizmar, anul acesta am decis să dezvoltăm învățământul dual în domeniul agricol. Împreună cu Asociația ”Pomușoarele Moldovei”, Ministerul Agriculturii, Ministerul Educației și câțiva agenți economici din Nisporeni, o să pregătim, începând cu 1 septembrie, muncitori în domeniul culivării culturilor bacifere: căpșune, zmeură, coacăză și altele.  Această colaborare va fi o premieră pentru R. Moldova.
Tot de la 1 septembrie, vom crea o nouă grupă de cusători, care vor desfășura orele practice la o fabrică de croitorie din Nisporeni. Așa că toți doritorii de a obține o meserie asigurată cu un loc de muncă sunt bineveniți la Școala Profesională din Nisporeni”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *