La Sadova. Căpșuna și mierea – în capul mesei

Foto din arhiva redacției

Începând cu anul 2018, tradiționala Sărbătoare a căpșunii și mierii de la Sadova se va desfășura sub patronatul Președintelui Republicii Moldova, în cadrul Campaniei ”Iubesc Moldova”.
Cel puțin, asta a promis actualul șef al statului, Igor Dodon, care este originar din Sadova și a participat duminică, 17 iunie, la ediția a IV-a a sărbătorii.
”Am vizitat standurile, unde mai mulți producători din localitate au expus cele mai aromate și gustoase soiuri de căpșuni”, a anunțat Igor Dodon pe o rețea de socializare, după care a punctat:”Sărbătoarea de la Sadova este un bun prilej de promovare a produselor moldovenești. Voi susține astfel de evenimente”.
Oficialii călărășeni, organizatori ai evenimentului, se pare că nu au rămas foarte entuziasmați de promisiunea pământeanului lor, ajuns primul om în stat.
Atât primarul de Sadova, Vladimir Susarenco, cât și Anatolie Vulpe, șeful Direcției Agricultură, Relații Funciare și Cadastru din Călărași, nu au dorit să comenteze declarațiile lui Igor Dodon.
Apropo, în stilu-i triumfalist, acesta din urmă a declarat că ”anual, în lunile mai –iunie, la Sadova sunt recoltate circa 600 tone de căpșuni”. Cifrele oficiale sunt, însă cu totul altele, acestea fiind de două ori mai mici. ”Producerea globală anuală este de 280 de tone de căpșune”, se arată într-o postare a Cosiliului rational Călărași.
De căpșuni frumoase și gustoase, de miere de tot felul au avut parte cei care au participat la cea de-a patra ediție a ”Sărbătorii căpșunii și a mierii” de la Sadova.
”Cu fiecare ediție care trece, este tot mai reușit acest eveniment, dovadă fiind numărul tot mai mare de vizitatori”, a declarat pentru ”Expresul” Vladimir Susarenco, primarul de Sadova.
Și numărul participanților nu e de neglijat. În anul curent, și-au etalat produsele șapte producători de căpșuni și șapte producători de miere. A fost o sărbătoare pe cinste, susțin cei ce au fost la Sadova.
”Eroul” zilei a fost Gheorghe Rusu, care a avut cel mai amenajat pavilion și cea mai mare căpșună, el fiind premiat astfel de două ori. Cea mai delicioasă gustare din căpșuni a avut-o Simion Tertiuc.
De menționat că suprafața totală a plantațiilor de căpșuni în raionul Călărași este de 28 hectare, dintre care 21 sunt la Sadova. Cu șase ani în urmă, în 2011, suprafața totală cu căpșuni la Sadova era de doar… 2 hectare.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *