Dedicat participanților la lichidarea consecințelor de la Cernobâl
Încă un monument la Călărași. De data aceasta, va fi în amintirea celor care au participat la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobâl.
Potrivit primarului de Călărași, Nicolae Melnic, urmează ca, printr-o decizie a consiliului orășenesc, să fie alocat terenul unde ar putea fi amplasat monumentul.
Cel mai probabil, acesta își va găsi locul chiar în parcul orășenesc. ”Ne dorim ca la anul, când vom comemora participanții la lichidarea catastrofei de la Cernobâl, să o facem deja la monumentul respectiv”, a subliniat Nicolae Melnic, precizând că pentru instalarea lui va fi nevoie de aproximativ 50 mii de lei.
De menționat că din raionul Călărași, la lichidarea catastrofei de la Cernobîl au participat 58 persoane, la ziua de astăzi fiind în viață doar 27. Miercuri, pe 19 aprilie, aceștia au fost comemorați la primăria orașului Călărași. Cu tristețe în inimă, cei prezenți și-au adus aminte de ziua de 26 aprilie 1986, când mii de moldoveni s-au grăbit să își ofere sprijinul și ajutorul în această operațiune de salvare.
Pavel Vlad, președintele Societății raionale Cernobîl din Călărași, a vorbit cu tristețe în glas despre tragicul eveniment și despre aportul considerabil al colegilor, sau, așa cum s-a exprimat dânsul, al ”fraților la necaz”.
”De fiecare dată când mă gândesc la aceste momente, mă încearcă sentimente de groază, pe care nu ai cum să le uiți”, a menționat dânsul pentru ”Expresul”, după care a adăugat: ”Au fost 65 de zile de chin, în care am luptat cu dușmanul invizibil, de care nu te puteai ascunde”.
Nicolae Melnic, primarul orașului Călărași, prezent la eveniment, le-a mulțumit celor prezenți pentru sacrificiile și munca depusă. ”Situația ar fi fost și mai gravă, dacă nu ar fi fost acei bravi oameni și cetățeni care, cu prețul propriei vieți și sănătăți, au acceptat să participe la lichidarea și combaterea efectelor negative, apărute în urma exploziei”, a menționat dânsul.
La acel eveniment de comemorare, autoritățile publice locale, împreună cu Societatea raională Cernobîl Călărași, au decis ca în viitorul apropiat să inaugureze un monument dedicat acestor eroi.
Participanții și familiile celor decedați în urma lichidării consecințelor catastrofei nucleare de la Cernobîl vor beneficia și de ajutoare materiale unice în mărime de 1000 lei, oferite din Fondului republican de susținere socială a populației.
Lasă un răspuns