Lidia Crăciun: „Nu cred că am făcut ceva ieșit din comun”
Pe 2 aprilie, s-a împlinit un an, de când în fruntea spitalului din Nisporeni a venit Lidia Crăciun. Ce a reușit? Ce planuri are? Citiți în interviul pe care i l-am solicitat cu acest prilej.
Așadar, a trecut un an. Care a fost cea mai mare realizare în acest răstimp?
Acreditarea instituției. Normal, o instituție medicală se pregătește pentru acreditare timp de cinci ani. Noi, însă, am reușit să facem acest lucru în timp record: de jumătate de an.
Ce se putea întâmpla, dacă spitalul nu ar fi fost acreditat?
Nu mai murea spitalul. Dar vreau să subliniez că una din condițiile principale de finanțare a unui spital de Compania Națională de Asigurări în Medicină este anume acreditarea sa.
Cu alte cuvinte, fără acreditare spitalul nu ar fi avut bani…
Da, cam așa.
Cum ați găsit spitalul acum un an?
Erau foarte de multe de făcut, începând de la îmbunătățirea condițiilor hoteliere, dotări cu utilaj până la calitatea actului medical. Orice instituție medicală trebuie să lucreze conform unor protocoale ale Ministerului Sănătății. Ei bine, la spitalul din Nisporeni nu exista nici un protocol. În șapte luni, am implementat 216 protocoale de acest gen. A fost o muncă enormă. În plus, am reanimat consiliul calității, un organ menit să monitorizeze calitatea serviciilor. Am introdus auditul medical intern, un mecanism ce monitorizează și depistează eventuale devieri ce trebuie înlăturate.
De la documente de tot felul ați trecut la schimbări mai vizibile…
Da, am început să dezvoltăm serviciile cronice, absolut necesare într-un spital. În alte spitale acestea funcționau deja de trei – patru ani. La o lună de la venirea mea aici am deschis Secția de îngrijiri cronice, cu 28 de paturi. Pacienții sunt foarte mulțumiți de servicii. În plus, am îmbunătățit condițiile hotelire în majoritatea secțiilor spitalicești. Două secții, terapie și pediatrie, au fost reparate capital.
De unde bani?
Pentru secția de terapie ne-a alocat 400 mii de lei Consiliul raional. Alte 300 mii de lei au fost din sursele proprii. Secția de pediatrie am reparat-o cu ajutorul comunității. Am scris scrisori oamenilor de afaceri din Nisporeni și mulți s-au implicat, ne-au ajutat cu ce au putut. Mobilierul a fost schimbat, grație proiectului ”Pilula dulce”. Au fost reparate capital căile de acces spre secțiile spitalicești, ceea ce a îmbunătățit considerabil imaginea spitalului.
Știu că în această perioadă spitalul a achiziționat și utilaj medical.
Așa este. Am procurat utilaj medical în cadrul unui proiect finanțat de Guvernul Japoniei, în valoare de 2 milioane de lei. Deocamdată, am valorificat 700 mii de lei – pe utilaj modern pentru laborator. Restul banilor îi vom cheltui pe utilaj în endoscopie, ultrasonografie și reanimare.
Tot în această perioadă, grație Asociației ”Renașterea” din Italia, la spital a ajuns o unitate de transport sanitar. Am mai primit, grație aceleiași asociații, 50 de saltele noi. Din Marea Britanie am primit paturi funcționale.
Pentru a optimiza cheltuielile spitalului, am externalizat serviciul de spălătorie. În rezultat, am câștigat și în calitate, și financiar. Lunar economisim câte 15 mii de lei.
Ați calculat câți bani au fost investiți până acum?
Nu, dar cred că e o sumă impunătoare.
Nu pot să trec cu vederea și o altă parte a monedei: cadrele medicale.
Când am venit aici, cea mai mare problemă era lipsa cadrelor medicale.
Și ce ați făcut?
Ce-am făcut? Am mers la Colegiul de Medicină din Ungheni, am selectat numele tuturor absolvenților originari din Nisporeni și, mai apoi, m-am dus cu acea listă la Ministerul Sănătății, am insistat ca aceștia să fie repartizați în instituția noastră. Astfel, au ajuns la noi 15 asistenți medicali. În prezent, avem și 14 studenți care-și fac practica la noi, iar mulți dintre ei vor să rămână aici să muncească. Tot în această perioadă am reușit să angajăm cinci doctori. Sperăm să reușim să-i convingem să rămână la Nisporeni. Or, în toamnă vor fi date în exploatare cele 90 de locuințe sociale, dintre care 25% vor fi oferite tinerilor specialiști din sănătate.
Care vă sunt planurile de viitor?
Lucrăm la mai multe proiecte. Unul dintre ele, în valoare de 82 de milioane de lei, se referă la modernizarea integrală a blocului principal al spitalului. Finanțarea va veni de la Agenția de Dezvoltare Regională Centru. Este un proiect grandios. Sper foarte mult ca, până în 2020, să fie dus la bun sfârșit. Am pregătit un proiect și pentru Fondul de Eficiență Energetică, ce prevede termoizolarea maternității, schimbarea geamurilor. Îmi doresc, de asemenea, să accesăm fonduri pentru îmbunătățiri și dotări ale unor secții spitalicești. Sper să aibă sorți de izbândă și proiectul transfrontalier privind crearea Unității Primiri Urgențe. Avem în plan și crearea serviciului de dignostică funcțională. Ce mai, planuri avem multe.
Cum reușiți?
Nu cred că am făcut ceva ieșit din comun. Cred că anume așa trebuie să lucreze orice manager: să poată mobiliza colectivul ca să se lucreze în echipă. Și încă ceva: dacă vrem să mergem înainte, e timpul să înțelegem că oamenii trebuie promovați în funcții de conducere doar pe criterii profesionale.
5 Comments
Succes in continuare, d-na Lidia!
mlt respect stimată doamnă
Bravo, multi dintre manager trebuie sa iei exemplu.
pacat ca din cauza intereselor de partid si al unora persoane bolnave de putere la carma spitalului raional ungheni nu mai sunteti dn-voastra,ati facut atitea cat nu a facut nimeni de la inceputul activitatii spitalului si asta pot sa o confirm nu doar eu.
Desigur că sau făcut multe lucruri bune, însă calitatea serviciilor medicale din partea unor ” medicii”, care se apreciază ca de ” cei mai dificili” lasă mult de dorit. Am în vedere brutaltatea cu care se compoartă cu pacienții, și pînă nu-i pui în buzunar, nici nu vor să te asculte. Cazuri de acestea sunt foarte multe. Maestrul Ghidirim a spus cuvinte de aur ” Nici-odată să nu ceri mulțumire de la pacieinți pînă a nu-l vindeca, El pe urmă singur îți v-a aprecia meritele tale, nu vei fi nemulțumit”. Succese!