GALERIE FOTO | O excursie la ”Hora” – cea mai mare fabrică de instrumente muzicale din Europa

În Fotografie: La fabrica de instrumente muzicale ”Hora” din Reghin
În Fotografie: La fabrica de instrumente muzicale ”Hora” din Reghin

Cum se naște un instrument muzical? Dacă nu ați văzut acest proces niciodată, atunci vă propunem să urmăriți o galerie de fotografii realizate de ”Expresul” la ”Hora”, cea mai mare fabrică de instrumente muzicale din Europa. Aceasta se află în municipiul Reghin din România, localitate supranumită orașul viorilor și care este înfrățită cu orașul Ungheni din 2006 .
Câteva cifre și date despre fabrică:
În primul an de activitate al fabricii, în 1951, maistrul Roman Boiangiuc, care a și înființat-o, împreună cu cei 4 muncitori au realizat doar 37 de viori.
Potrivit lui Nicolae Bâzgan, actualul director al fabricii, în prezent ”Hora” numără peste 200 de angajați, care produc anual circa 70 mii de instrumente muzicale. Și nu doar viori, ci și chitări, mandoline, naiuri, contrabasuri, în total circa 200 de feluri de instrumente muzicale și tot cam atâtea feluri de accesorii pentru ele.
90 % din producție este destinată exportului, și doar 10% ajunge pe piața internă.
Apropo, în 2017 se împlinesc 66 de ani de la fondarea fabricii de instrumente muzicale din Reghin și 555 de ani de la prima atestare documentară a orașului Ungheni. Cu acest prilej, vă invităm la ”Hora”!



























 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

4 Comments

    • ”Hora”, cea mai mare fabrică de instrumente muzicale din Europa. Aceasta se află în municipiul Reghin din România, localitate supranumită Orașul viorilor și care este înfrățită cu orașul Ungheni din 2006.

      Reply
  • Astăzi am aflat despre Imperiul Viiorilor Hora din Reghin. Cea mai mare fabrică de viori din Europa. Am fost mirat și surprins plăcut. Țtiam doar că România dispune de lemn calitativ pentru confecționarea viorilor, cred că și altor instrumente muzicale. Cineva remarca că este foarte real ca brazii carpatini să fi pus începutul fabricării viorilor. Eu unul cred acestei presupuneri. Probabil Fabrica Hora din municipiul Reghin este o dovadă elocventă.
    Doresc să cumpăr o vioară 4/4 de producție a întreprinderii Dvs. Pentru asta vă rog să fiu informat la poșta mea electronică, roorhdo@gmail.com despre calitatea viorilor Dvs, prețul în euro, dacă instrumentul va avea cutie, corzi, căluș, arcuș (-uri) și restul accesoriilor utile. La fel, posibilitatea expedierii viorii la Bălți, Republica Moldova (str. Ștefan cel Mare 7, ap. 2, cod poștal 3129). Achitare banilor va urma imediat după ce va fi primită vioara și necondiționat.
    Am avut o vioară produsă în sec. al XIX-lea, dar nu a rezistat timpului. Proiectam să-mi construiesc un alt instrument, profitând de elementele rămase neafectate, dar am fost dominat de cercetare și predare. Nu sunt virtuoz, dar un amator al interpretării bucăților muzicale.
    Sunt prof. universitar, dr. în științe istorice Teo-Teodor Marșalcovschi, Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălți, istoric-medievist, Om Emerit, Membru de Onoare al Asociației Științifice ale Universităților din Armenia.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *