Copiii continuă să facă copii | Poliția, doctorii și pedagogii – împotrivă

La vârsta de 15 ani, unele fetițe continuă să se joace cu păpușile de-a mama și copilul, altele –chiar devin mame. Experiența unei sarcini timpurii trăiește, în aceste zile, și o elevă din clasa a IX-a dintr-o școală din raionul Nisporeni. Curios e faptul că sarcina a fost observată nu de părinții copilei, ci de polițistul de sector. Acesta venise la școală să le vorbească elevilor despre siguranța on-line și în viața reală.
O poveste de dragoste cu miros de… infracțiune penală
În scurt timp, polițistul află toată ”povestea de dragoste”. Potrivit lui Gheorghe Bargan, șeful Secției securitate publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Nisporeni, totul ar fi început, așa cum e la modă în ultimul timp, pe rețelele de socializare. Ea, în vârstă de 15 ani, a făcut cunoștință cu el, un tânăr de 19 ani. S-au plictisit foarte repede să converseze doar on-line și au decis să se întâlnească. În timpul vacanței de iarnă, el a venit la ea și, cu permisiunea tătălui fetei, a luat-o în ospeție la e, într-o localitate din raionul Hîncești. În rezultat, copila a rămas însărcinată. Atât fata, cât și părinții ei, se pare că au aflat despre sarcină abia atunci când polițistul a observat burtica proeminentă.
Sarcina a fost confirmată ulterior și de medicul de familie. ”Am transmis toate materialele la Inspectoratul de Poliție din Hîncești. Făptașul și-a recunoscut vina. Acesta riscă ani grei de pușcărie pentru întreținerea relațiilor sexuale cu o minoră”, a menționat Gheorghe Bargan.
Profesorii – neputincioși
”Îmi pare foarte rău, dar trebuie să recunosc că, în ultimul timp, în școlile noastre avem tot mai multe eleve însărcinate în clasele a IX-a”, a declarat pentru ”Expresul” Nina Sterpu, șefa Direcției Învățământ, Tineret, Sport Nisporeni.
Fiind întrebată din ce fel de familii provin copiii care nasc copii, dânsa a spus că situațiile sunt diferite, de la caz la caz. ”Dacă vreți să spuneți că sarcinile timpurii sunt efecte ale migrației accentuate, eu vă pot contrazice. Cunosc cazuri când fetițele au rămas însărcinate având ambii părinți acasă”, a făcut o precizare Nina Sterpu, accentuând, totodată, că problema cea mai mare este nu atât lipsa părinților, cât lipsa comunicării dintre părinți și copii.
La final, dânsa a mai spus că, deși cadrele didactice discută la acest subiect cu elevii din clasele mai mari, la orele de dirigenție și educație civică, îndemnându-i să aibă grijă de sănătatea lor,  deocamdată rezultatul este minim.
Alături de minori
Și Maria Dașchevici, medic-ginecolog la Centrul de servicii prietenoase tinerilor din raionul Nisporeni, susține că, în ultimul timp, a crescut numărul cazurilor de sarcini timpurii. De la începutul acestui an, la Centrul respectiv s-au adresat deja șase minore însărcinate. Cea mai mică are 15 ani.
”Deși s-ar părea că tinerii din zilele noastre sunt mai informați, mai citiți, numărul de sarcini timpurii nu s-a redus. Dimpotrivă, e în creștere”, a specificat dânsa, după care a adăugat că, deși e împotriva relațiilor sexuale între minori, în cazul în care a survenit sarcina, e mai bine să o păstreze. ”O întrerupere de sarcină ar pune în pericol și mai mare sănătatea minorei”, a explicat doctorul.
Care e soluția?
”Lucrul de profilaxie cu tinerii este foarte important și nu trebuie oprit nici pentru o zi, dacă ne dorim o generație de tineri sănătoși”, a subliniat Maria Dașchevici, după care a menționat că  Centrul de servicii prietenoase tinerilor din Nisporeni organizează în permanență seminare de informare atât prin școli, cât și la centru.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *