Fără gunoiști neautorizate în regiune. Un vis ce poate fi realizat în următorii ani
Raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași se îndreaptă cu pași mici, dar siguri spre servicii mult mai bune în domeniul managementului deșeurilor solide. S-ar putea ca, în trei ani, să funcționeze deja un depozit regional pentru stocarea deșeurilor. Locația a fost stabilită: în preajma satului Florițoaia Veche din raionul Ungheni. La Nișcanii Călărașilor și în orașul Nisporeni vor fi amenajate stații de transfer al deșeurilor.
Toate acestea vor forma, în final, un tot întreg sau, cu alte cuvinte, un sistem regional de management al deșeurilor. În 2021, sistemul nou creat ar trebui să devină funcțional și să gestioneze anual circa 50 mii tone de deșeuri adunate de la populația din cele trei raioane.
Pe 25 ianuarie, la Ungheni a avut loc, în acest sens, o ședință, la care au participat reprezentanți ai conducerii celor trei raioane, precum și primarii localităților vizate.
Eforturi comune spre un scop comun
”Mă bucur că și colegii noștri din Nisporeni și Călărași au dat dovadă de receptivitate și și-au arătat disponibilitatea de cooperare în vederea soluționării problemei deșeurilor în regiune, deși, trebuie să recunoaștem, inițial, în anul 2014, nu a fost deloc ușor să începem acest proiect”, a declarat pentru ”Expresul” Ludmila Guzun, președinta raionului Ungheni.
Potrivit dânsei, cea mai mare problemă cu care s-au confruntat a fost nedorința oamenilor de a fi construit un depozit de deșeuri menajere în raionul Ungheni. ”Cetățenii își imaginau o gunoiște asemănătoare cu cele tradiționale, neautorizate, care există în prezent la marginea fiecărui sat. Ne-a fost foarte greu să-i convingem că, de fapt, este vorba de un depozit total diferit, care va corespunde standardelor europene, va fi inofensiv pentru sănătatea lor și care se va afla mereu în vizorul și sub supravegherea ecologiștilor și altor structuri de resort”, povestește Ludmila Guzun.
Prima încercare – ratată
La început, pentru construcția depozitului respectiv ochiul a fost pus pe un teren din satul Todirești. Nu a fost să fie. S-au împotrivit oamenii. În plus, și experții în domeniu au dat avize negative.
”A fost nevoie să alegem rapid o altă locație. După mai multe întâlniri, discuții și negocieri cu locuitorii din Florițoaia Veche, s-a ajuns la un consens. Astăzi deja avem terenul stabilit, cu o suprafață de 17,9 hectare, unde și va fi construit depozitul”, a punctat Ludmila Guzun.
Nici locuitorii satului Nișcani nu au fost încântați de ideea ca la ei să fie construită o stație de transfer al deșeurilor. ”Până acum, am avut cel puțin șapte întâlniri cu oamenii de acolo. A fost foarte greu să-i convingem că acest punct de transfer al gunoiului reprezintă ceva civilizat”, povestește Sergiu Artene, președintele raionului Călărași.
Lucrurile, încetul cu încetul, s-au echilibrat. Președintele călărășean speră că proiectul va fi dus la bun sfârșit, iar odată cu realizarea lui, Călărașul, vorba dânsului, ar prinde doi iepuri odată. Pe de o parte, ar scăpa de gunoiștile neautorizate, iar pe de altă parte – ar avea acces la un sistem civilizat al managementului deșeurilor solide.
În ceea ce privește Nisporeniul, lucrurile au fost simple din start. Nu au fost necesare discuții suplimentare. Vorba e că aici există deja de patru an un poligon de stocare a deșeurilor, iar crearea noului sistem regional ar aduce doar beneficii întregului raion, consideră Ion Țugulea, vicepreședintele raionului Nisporeni. Totodată, dânsul și-a exprimat speranța că, odată cu implementarea acestui proiect, în raionul Nisporeni vor dispărea gunoiștile neautorizate, care, potrivit dânsului, reprezintă un pericol pentru sănătatea populației.
Ce spun experții?
Despre starea actuală, dar și despre proiect au avut multe de spus experții de la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), care a și elaborat anterior Program regional sectorial în domeniul managementului deșeurilor solide.
”În prezent, în regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași doar 24 % din populație, în mare parte locuitori ai orașelor, are acces la servicii de salubrizare”, a subliniat Alina Oberderfer. Potrivit dânsei, odată cu implementarea proiectului regional de gestionare al deșeurilor solice, va crește semnificativ numărul beneficiarilor, mai ales la sate, dar și se va îmbunătăți simțitor calitatea vieții oamenilor.
Comitet director local
Pentru o mai bună implementare a proiectului, în aceeași zi a fost constituit și Comitetul director local (CDL), care va urmări pas cu pas procesul de elaborare a studiului de fezabilitate şi evaluarea impactului asupra mediului.
Președinte al CDL a fost aleasă Ludmila Guzun, iar vicepreședinți – Sergiu Artene, președintele raionului Călărași, și Ghenadie Verdeș, președintele interimar al raionului Nisporeni.
CDL va servi în calitate de platformă pentru a asigura o mai bună cooperare între principalele părţi, care și-au asumat îndeplinirea unui șir de obiective, de a căror realizare va depinde gestionarea deșeurilor solide în Zona de management al deșeurilor nr. 5, adică în zona Ungheni-Nisporeni-Călărași.
La finele lunii martie, membrii CDL se vor întruni pentru a pune la punct următorii pași de implementare a proiectului.
Lasă un răspuns