Ce au de spus specialiștii referitor la calendarele agricole
Calendarul pentru plantarea răsadurilor sau a semințelor este un instrument ce nu trebuie să lipsească din ”portofoliul” micilor fermierilor, dar și al celor care își cultivă singuri legumele. Așa consideră cei care alcătuiesc calendarele respective.
Ce spun, însă, specialiștii în domeniul agriculturii? I-am contactat pe reprezentanții Agențiilor Teritoriale de Dezvoltare Rurală ACSA din Călărași, Nisporeni și Ungheni. Or, ei sunt cei care vin mereu cu sfaturi și oferă consultanță agricultorilor.
Mihail Diacon, Călărași:
Sigur că sunt bune aceste calendare agricole. Totuși, consider eu, trebuie de ținut cont și de timpul de afară, trebuie să ne uităm, mai întâi, pe geam, să vedem care este situația.
Dacă lucrările agricole încep din luna februarie, conform calendarului, atunci trebuie să știți că recomandările respective sunt pentru cei ce fac agricultură pe teren protejat.
Noi organizăm anual seminare pe această temă. Atunci când îi informăm pe agricultori, ținem cont și de soiurile de legume. Și mai este ceva. Dacă agricultorul vrea să-și comercializeze marfa, semințele le va încorpora în sol mai devreme. Dacă vrea să pună la păstrare legumele, va semăna mai târziu.
Ștefan Popescu, Nisporeni:
Dacă e să începem în această perioadă , atunci este clar că o putem face doar pe teren protejat. În câmp deschis se va semăna și se va planta abia după 1 mai.
Eu cred că aceste calendare agricole sunt un pic superficiale. De ce? Pentru că un om de rând știe, din experiența proprie, cum și când să înceapă lucrările agricole în grădina sa; un agricultor trebuie să țină cont de mai multe criterii, inclusiv de concurență. Fiecare vrea să iasă pe piață cu câteva zile mai devreme, înaintea concurentului său, ca să reușească să vândă marfa mai avantajos. De aceea va studia mai mult, nu doar calendarele agricole.
Mai depinde și de zona în care te afli, căci temperatura aerului diferă la centru de cea de la nord sau sud. Depinde și de an, de condițiile climaterice.
Aceste calendare sunt făcute ca să ne orientăm cât de cât, dar nu în totalitate. Eu personal mă conduc după natură, pentru că anii sunt diferiți. Noi nu putem să-i dictăm naturii, ea însă ne dictează. Dacă știi s-o ”citești”, faci totul la momentul potrivit. Uneori, este importantă nu doar ziua, ci și ora la care semeni.
Petru Vizitiu, Ungheni:
Eu personal nu mă conduc după astfel de calendare, dar am mulți cunoscuți care o fac și le place, sunt mulțumiți. Vreau să spun că cei care fac agricultură în câmp deschis nu se grăbesc, iar noi, cei cu serele, ne grăbim, vrem să fim primii, incluziv pe piață.
Eu știu regulile mele și după ele mă conduc. Recunosc, m-am uitat și în calendarul agricol, dar nu mi-a plăcut.
Nu pot să vă spun sigur dacă cei care cresc legume în gradina proprie ar putea să se conducă după astfel de calendare. Știu, însă, că semințele trebuie puse în pământ atunci când temperatura solului este de +12. Dacă solul este rece, semința putrezește.
Lasă un răspuns