Calendar pentru 2017. Când și ce legume se plantează în grădină?

Foto: agrointel.ro

FEBRUARIE (Luna lui Faur)
20-28 februarie: se seamănă morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, ceapă, usturoi, ceapă verde de iarnă, mazăre, spanac, salată, plantarea rizomilor de hrean.
Semințele trebuie să fie sănătoase, iar straturile de pământ se acoperă cu un rând fin de gunoi de grajd, nu prea gros – pentru a permite plantelor să răsară.
MARTIE (Luna lui Mărțișor)
1-10 martie: morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, ceapă, usturoi, arpagic, mazăre, spanac, salată pentru căpățână.
10-20 martie: morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, ceapă, cartofi timpurii, mazăre, spanac, salată pentru căpățână, măcriș.
20-30 martie: ridichi de lună, cartofi timpurii, spanac, măcriș, mărar, se plantează soiuri de varză pentru producție timpurie.
Tot în luna martie se poate face și repicatul răsadurilor în cuburi sau ghivece nutritive, destinate culturilor timpurii de câmp (tomate, ardei, vinete).
În a doua jumătate a lunii, se plantează în răsadnițe castraveții și ardeii, dar se pregătesc solariile pentru tomate și vinete. Tot în martie, se continuă dezinfectarea cu formalină sau sulfat de cupru a răsadnițelor, solariilor.
APRILIE (Luna lui Prier)
1-10 aprilie: ridichi de vară, dovlecei, cartofi timpurii, spanac, ardei și roșii răsad, mărar, soiuri de varză pentru producție timpurie.
10-20 aprilie: ridichi de vară, dovlecei, dovleci de copt, pepene galben, pepene verde, spanac, porumb pentru fiert, mărar, plantat soiuri de varză pentru producția semitimpurie, plantat roșii și ardei.
20-30 aprilie: sfecla roșie, castraveți, dovleac de copt, dovlecei, pepene verde, pepene galben, fasole, porumb pentru fiert, mărar, plantat soiuri de varză pentru producție semitimpurie, plantat roșii și ardei.
Până la mijlocul lunii aprilie se mai pot planta în grădină
R
ădăcinoasele: morcovi, pătrunjel, păstârnac în rânduri, la o distanță de 25 cm; salata, spanacul.
Se seamănă soiuri de mazăre târzie, sfeclă roșie și sămânță de ceapă.
De la mijlocul lunii aprilie începe plantatul vărzoaselor, guliei și a conopidei, semănatul cartofilor preîncolțiți – la distanța de 70 cm între rânduri, iar pe rând, între cuiburi, 30-40 cm, la adâncimea de 10 cm. Se mai seamănă fasolea, castraveții, pepenii și dovleceii. Se mai poate semăna și sfecla roșie – la 30 cm între rânduri; se plantează țelina – la distanță de 40 cm între rânduri și pe rând; se seamănă porumbul dulce.
La sfârșitul lunii se poate planta răsadul de roșii timpurii și ardei.
Atenție la semănat! Combinații bune: morcovi-mazăre, semănate alternativ; ceapă-morcov semănate alternativ; ceapă-sfeclă roșie-gulie; cartofi timpurii-mazăre; cartofi-fasole sau ridiche de lună cu fasole.
Combinații rele: ceapă-usturoi; morcov-pătrunjel; mazăre-fasole; castravete-cartof.
MAI (Luna lui Florar)
1-20 mai: castraveți, fasole, porumb dulce, plantat ardei, roșii și vinete;
20-30 mai: plantat varză pentru producția de vară, plantat varză creață, plantat gulii, castraveți, porumb dulce, mărar, fasole verde. Mai puteți planta varza timpurie, conopida, broccoli și castraveții, dar numai pe pământ umed, la o temperatură de 7-10 grade Celsius. Dacă nu a plouat, udați terenul, operațiune care se repetă și după plantare.
Răsadurile vor avea roade după 50-60 de zile, timp în care trebuie să prășiți de 2 ori și să udați din 10 în 10 zile. Controlați mereu răsadurile pe măsură ce cresc și nu ezitați să folosiți insecticide, dacă vor apărea paraziți.
IUNIE (Luna lui Cireșar)
1-10 iunie: varză pentru producția de vară, varză creață, gulii, castraveți, porumb dulce, mărar, fasole verde.
10-20 iunie: castraveți, porumb dulce, mărar, fasole verde.
20-30 iunie: varză pentru producția de toamnă, plantat gulii, sfeclă roșie, castraveții, cartofi de toamnă, fasole verde, mărar.
Dacă nu ați reușit să terminați plantarea răsadurilor de legume în luna mai, aveți timp doar la începutul lunii iunie să plantați răsadurile de roșii, ardei și vinete.
Pe soluri fertilizate cu îngrășământ organic plantați conopida, varza de toamnă, varza roșie, varza de Bruxelles, gulia de toamnă și broccoli.
Atenție! Puteți să folosiți culturile succesive pe parcele eliberate după ceapa verde, salată, spanac, mazăre. În vederea înființării culturilor duble trebuie să curățați terenul de resturile vegetale, săpați și nivelați pământul. Puteți cultiva fasole, ridichi de toamnă, castraveți de toamnă. Este perioada ideală pentru palisarea, copilirea și cârnirea roșiilor timpurii.
IULIE (Luna lui Cuptor)
1-10 iulie: plantați gulii, sfeclă roșie, cartofi de toamnă, varză pentru producția de toamnă, fasole verde, mărar.
10-20 iulie: sfeclă roșie, castraveți, fasole verde, mărar.
20-30 iulie: ridichi de iarnă, spanac, mărar.
Atenție! Roșiile care încep să se măneze (să se păteze) pot fi salvate prin ruperea regulată a frunzelor și îndepărtarea fructelor stricate.
AUGUST (Luna lui Gustar)
1-10 august: ridichi de iarnă, spanac, mărar.
10-20 august: spanac, măcriș.
20-30 august: ceapa verde de iarnă, salata care iernează, spanac, măcriș.
Pe terenurile eliberate se poate semăna spanac, morcov și pătrunjel, pentru producția de primăvară.
SEPTEMBRIE (Luna lui Răpciune)
1-10 septembrie: ceapă verde de iarnă, salata care iernează, măcriș.
10-20 septembrie: spanac, măcriș.
20-30 septembrie: spanac.
Tot în luna septembrie este momentul strângerii semințelor pentru primăvară. La tomate, se aleg fructele mari, sănătoase, coapte bine. Roșiile se zdrobesc bine, se pun în vase cu apă, unde se spală bine. După ce s-au spălat, se îndepărtează de pe semințe resturile de pulpă și se lasă apa să se liniștească. Semințele bune se lasă la fund, în timp ce semințele seci plutesc la suprafață.
OCTOMBRIE (Luna lui Brumărel)
1-10 octombrie: spanac pentru producția timpurie de primăvară.
Nu uitați! Pentru a avea legume proaspete primăvara devreme, este timpul să cultivați ceapa verde (de stufat), usturoiul verde, salata, spanacul, loboda, toate acestea rezistă bine la temperaturi joase.
NOIEMBRIE (Luna lui Brumar)
1-10 noiembrie: morcov, pătrunjel, ceapă, usturoi, mazăre – toate pentru producția timpurie din primăvara următoare; plantare rizomilor de hrean.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *