Parada bucatelor internaționale
– Mă numesc Sergiu și sunt din Costuleni.
– Mă numesc Hassan și sunt din… Costuleni.
Așa a făcut cunoștință Serghei Cladco, directorul Camerei de Comerț și Industrie, filiala Ungheni, cu Hassan Khaban, stabilit cu traiul, de mai bine de un an, la Costuleni.
S-a întâmplat la finele lui decembrie, în cadrul unui eveniment inedit, organizat de Centrul ”Nexus” Ungheni – ”Gustul migrației altfel”.
Hassan Khaban, sirian de origine, căsătorit cu o costuleneancă, s-a numărat printre migranții invitați la eveniment.
A venit, împreună cu soția sa, Ana. Cu zâmbetul pe buze, foarte binevoitor, a vorbit despre bucatele din țara sa, pe care le-a preparat pentru toți cei care au venit să afle ”gustul migrației”: și kabsa cu pui, un fel de orez fiert, amestecat cu multe condimente, pe care Hassan le-a adus de la el de acasă; și humus, preparat din năut și ulei din susan, numit tahini; și tabule, un fel de salată preparată din pătrunjel, roșii, ceapă, ulei de măsline și suc de lămâie.
”Îmi place Moldova, e frumos, e relaxant”, ni s-a destăinuit Hassan. Ne-am cerut în ospeție la ei, la Costuleni. Au zâmbit ambii și ne-au spus într-un glas: ”Sunteți bineveniți oricând”.
Îi place mult Moldova și șefei finanțe și administrare de la Centrul Nexus, Ulrike Bruderle. Deși în ajun, în țara ei natală, Germania, avusese loc un act de terorism sângeros, ea a găsit puterea să vină la Ungheni și să prezinte o tartă de mere delicioasă, așa cum se prepară la ea acasă. ”M-am trezit dimineața, la ora cinci, pentru a face această prăjitură, care îmi aduce aminte de copilărie. Nu există la germani nici o zi de naștere, nici o duminică fără tarta de mere”, a specificat dânsa.
Dar ce sarmale ardelenești a gătit Petru Lițiu, consul la Biroul consular al României din Ungheni! Să te lingi pe degete, nu alta. Cu afumături de tot felul, cu carne multă, așa cum doar în Ardeal vei mânca.
Au acceptat să participe la eveniment și voluntarii Corpului Păcii care activează la Ungheni. Au venit cu o budincă din paste cu cașcaval, pe care o prepară foarte des și o consumă la dejun sau la prânz.
Chiar dacă nu e migrant, Veaceslav Caducenco, șeful Casei Antreprenoriatului din Ungheni, a ținut să participe la această paradă a bucatelor internaționale cu mâncăruri tailandezo-indiene. Pe vremuri, student fiind la Moscova, a locuit într-o cameră cu un coleg venit din India. De la el a învățat bucătăria indiană, pe care a îndrăgit-o pentru totdeauna.
Un desert delicios, cum numai la italieni poți găsi, a prezentat Tatiana Ternovschi, care, după ani de muncă în Italia, a ales să revină acasă, să-și construiască viața aici.
A fost frumos, a fost curios, a fost relaxant. Sunt păreri ale participanților la eveniment. Satisfăcut a rămas și Andrian Cheptonar, directorul Centrului de Servicii ”Nexus” din Ungheni, care a declarat la final: ”Ne-am propus să marcăm
Ziua migrantului într-un mod diferit. Sper că ne-a reușit”.
Lasă un răspuns